Експертна думка Міжмор'я

Молдавський напрям Міжмор'я: парламент Молдови проголосував за виведення російських військ з Придністров'я

21 липня парламент Республіки Молдова прийняв декларацію з вимогою завершити виведення російських військ з території невизнаної республіки Придністров’я.
Згідно з документом, перебування на території країни російських військ – постійна загроза для суверенітету, цілісності і незалежності Молдови, а також для всієї Європи. Парламент наполягає на розміщенні в ПМР цивільної місії з міжнародним мандатом і звертається з цього приводу до міжнародних структур.
За декларацію проголосував 61 депутат (із загального числа парламентаріїв – 101 депутат) від правлячої коаліції Ліберальної і Ліберально-демократичної партій. Фракція Партії соціалістів покинула залу засідання і не голосувала. Колишній лідера партії соціалістів, нинішній президент Молдови І. Додон, що неодноразово робив проросійські заяви, вже засудив прийняття декларації, назвавши це провокацією, яка нагнітає напругу напередодні візиту заступника голови уряду РФ Д. Рогозіна.

Передісторія
31 травня представники митних і прикордонних органів Республіки Молдова розмістилися на українському пункті пропуску «Кучурган – Первомайськ» на «кордоні» з Придністров’ям, ліквідувавши механізми транскордонної взаємодії, що фактично існували між Україною і невизнаною ПМР. Почав працювати спільний україно-молдавський митно-прикордонний контроль.
1 червня «Міністерство закордонних справ» ПМР висловило обурення через цей факт початку роботи прикордонників та митників Молдови в українському пункті пропуску на кордоні, який придністровці вважають своїм.
11 липня на зустрічі із заступником генерального секретаря Європейської служби зовнішніх справ віце-прем’єр Республіки Молдова заявив, що його країна протягом 2017 р представить оновлену концепцію врегулювання придністровського конфлікту, де буде викладена консолідована позиція парламенту, уряду і президента РМ.

Причини:
• Спроба політичних сил, що входять в правлячу коаліцію в парламенті Молдови, реабілітуватися в громадській думці після провальних для них результатів президентських виборів осені 2016, на яких здобув перемогу проросійський політик І. Додон – шляхом посилення тиску на Придністров’я відповідно до гарантій з боку європейських інституцій, а також за підтримки України.

Прогноз
У короткостроковій перспективі:
• Посилення митно-прикордонного контролю Молдови над Придністров’ям (в тому числі і юридичної підзвітності підприємств ПМР Кишиневу) виходячи з координованих зусиль України і Молдови – після розміщення молдавських прикордонників на українських пунктах пропуску на східному кордоні Молдови з боку ПМР;
• Посилення економічної та логістичної блокади Придністров’я Україною й Молдовою.
У середньостроковій перспективі:
• Ініціювання та розвиток молдавською стороною чергової спроби врегулювати Придністровський конфлікт шляхом розробки для Тирасполя «особливого статусу» в складі унітарної Молдови – аналогічно статусові Криму в 1991 – 2014.

Олексій Курінний,

Член правління Фонду підтримки демократичних ініціатив,

експерт Інформаційного Центру «Міжмор’я».

Related Posts