Діяльність Міжмор'я

27 лютого 2018 року відбувся круглий стіл на тему: "Що нам робити з Польщею?"

27 лютого 2018 року в приміщенні та за підтримки Науково-дослідного інституту українознавства  відбувся круглий стіл на тему: “Що нам робити з Польщею?“, організований Фондом підтримки демократичних ініціатив (в межах ініціативи Інформаційний центр “Міжмор’я”) та Недержавним аналітичним центром «Українські студії стратегічних досліджень».
З вітальним словом до учасників дискусії звернувся Богдан Галайко, директор Науково-дослідного інституту українознавства
Після цього з доповідями виступили:

  • Юрій Міндюк, експерт Інформаційного центру “Міжмор’я” та Президент Фонду підтрики демократичних ініціатив;
  • Юрій Сиротюкдиректор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»;
  • Юрій Рудницький, журналіст.

В обговоренні взяли також участь:

  • Євген Жеребецький, колишній народний депутат України ІІ скликання та колишній заступник голови Українсько-польського форуму;
  • Георгій Попов, журналіст, доброволець Української добровольчої армії;
  • Юрій Олійник, експерт Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень»;

та інші учасники заходу.
За підсумками обговорення було вирішено скласти комюніке та створити робочу групу, яка має розробити на базі висловлених під час обговорення пропозицій документ, який висвітлить поточний стан польсько-українських міждержавних стосунків та запропонує перелік найбільш термінових необхідних дій з боку України в ситуації, що склалася на сьогодні.


Учасники круглого столу відзначили ескалацію загрозливих процесів, які почали вагомо впливати на нинішні українсько-польські стосунки. «Війна історичної пам’яті», яку вже 2 роки Польща веде проти України, поки що не затьмарює інші напрямки співпраці, проте становить потенційну загрозу для них. Зріст негативного ставлення до українців серед польського населення, вчинення антиукраїнських провокацій, небажання польської влади відновлювати зруйновані українські могили в Польщі та надавати легального статусу українським некрополям, заяви про потребу перегляду концепції стосунків, зокрема відмова від формули «Без вільної України не буде вільної Польщі» і рішуче небажання застосувати модель християнського примирення («Вибачаємо і просимо вибачити нам») у важких історичних питаннях змушують задуматись про майбутнє польсько-українських стосунків.
На думку учасників, Польща в поведінці щодо України перейшла одразу кілька «червоних ліній», відтак подальше ігнорування українською стороною цих дій є неприпустимим та неприйнятним. Ситуація, що склалася, вимагає від української влади та громадянського суспільства аналізу різних ймовірних моделей поведінки Польщі, зокрема й таких, які її керівництво спробувало би реалізувати у випадку потенційної повномасштабної військової агресії Російської Федерації в Україні, та розробки плану заходів, що унеможливили би гіпотетичну можливість атаки наших західних кордонів збройними силами наших західних сусідів.

Related Posts