Новини Міжмор'я Польща

Російські служби і ремонт Ту-154М

«GPC»: Літак Ту-154М, який перевозив найважливіші особи в державі, проходив ремонт у консорціумі, над яким здійснюють нагляд російські спецслужби, передає “Польське радіо”.

9 років тому в Польщі пережили національну травму, яка мала змінити стандарти в польській політиці, і в житті поляків. Однак, польські еліти не зробили висновків зі смоленської катастрофи. Основним доказом на підтвердження цієї тези є те, що практично ніхто не несе ніякої відповідальності за те, що сталося, а докази надалі залишаються на території Росії, – наголошує «Gazeta Polska Codziennie».

10 квітня 2010 року, в катастрофі літака ТУ-154, що розбився неподалік Смоленська, загинуло 96 осіб, серед них президент Польщі Лєх Качинський та його дружина. Делегація з Польщі летіла на урочистості в 70-ту річницю катинського злочину. На борту машини знаходилися, серед інших, заступники маршалів Сейму і Сенату, депутати, командири головних Збройних сил Польщі, люди, які займали високі державні посади, представники духовенства, Катинських сімей, екіпаж літака і офіцери Бюро охорони уряду.

Уламки розбитого літака ТУ-154 надалі залишаються на території Росії, оскільки Москва послідовно відмовляється відати Варшаві її власність, наголошуючи, що триває слідство з метою вияснення причин авіакатастрофи.

Тим часом відомо, що літак Ту-154, який перевозив найважливіші особи в державі, проходив ремонт у консорціумі, над яким здійснюють нагляд російські спецслужби. 9 вересня 2009 року державний секретар у Міністерстві національної оборони Польщі повідомляв голову відомства, що «нагляд над ремонтом літаків Ту-154 здійснює також II відділ Федеральної служби військово-технічного співробітництва РФ із закордоном». Однак, ця інформація була повністю проігнорована, – вказує «Gazeta Polska Codziennie».

Напередодні річниці авіакатастрофи Смоленська підкомісія представила інформацію про стан своєї роботи на 9 квітня 2019 року. Є докази, що пошкодження літака вибухового характеру, також описано дослідження слідів вибухових речовин. Експерти підкомісії підтвердили також, що в матеріалах слідства є два протоколи знайдення чорних скриньок росіянами, що відрізняються часом знайдення і описом реєстраторів.

Related Posts