Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Мокану: Близько третини жителів розчарувалися в такій кількості виборів і не хочуть голосувати

За три місяці, що минули після парламентських виборів в Молдові, парламент працював менше години.

Після того як президент країни Ігор Додон звинуватив депутатів в нездатності домовитися і заявив: «Час пішов!», Стало зрозуміло, що потрібно готуватися до чергових виборів. Все питання в тому, чи прийде хтось на ці вибори, передає point.md

Дані останнього соціологічного опитування свідчать: число молдаван, які збираються йти на вибори, продовжує скорочуватися – тільки 48,7% опитаних твердо впевнені в тому, що прийдуть на вибори. Ще 33,2% – може бути прийдуть, однак не впевнені в цьому. Швидше за все, не прийдуть – 8,8% і точно не прийдуть – 7,8% респондентів. Хто не визначився мало – всього 1,5%. Якщо вибори будуть проходити влітку, кількість тих, хто прийде голосувати, буде ще менше – багато хто вирушає на заробітки.

«Близько третини населення розчарувалися в такій кількості виборів і в тому, що політики не можуть домовитися, тому не хочуть голосувати», – прокоментував дані опитування голова Асоціації соціологів і демографів Молдови Віктор Мокану.

При цьому всього 15,4% опитаних впевнені, що немає ніякого іншого виходу з ситуації, що створилася, крім дострокових виборів. 28,6% респондентів висловилися за коаліцію між демократами і соціалістами, а 27% – за коаліцію ПСРМ і ACUM. Тобто основна маса виборців вважає, що простіше все-таки домовитися, а не влаштовувати ще одні вибори.

Політологи прогнозують, що співвідношення сил в парламенті після ще одних виборів не зміниться, і опитування це підтверджує. Соціалістів збираються підтримати 38,4% опитаних, демократів – 23,8%, блок ACUM – 23,5%, партію «Шор» – 5,8%.

Якщо врахувати, що явка на лютневі вибори була найнижча за останні 28 років, можна очікувати, що майбутні вибори молдавани можуть взагалі проігнорувати.

«Кількість виборців була найнижчою в історії проведення парламентських виборів починаючи з 1990 року. Цей факт турбує. Але ще більш загрозливим є те, що молоді в Молдові залишається все менше », – каже Євген Штірбу, директор Кишинівського філії Міжнародного інституту моніторингу розвитку демократії міжпарламентської асамблеї країн-учасниць СНД. За його словами, і в Європі на вибори молодь ходить з кожним роком все менше, однак в Молдові молодь не просто ігнорує вибори – в Молдові кількість молоді стрімко скорочується, починаючи з 20-річних, які виїжджають підкорювати інші країни. І поки політики думають про свої амбіції і демонструють всій країні свою нездатність домовлятися, все менше майбутнього залишається у Молдови.

Related Posts