Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Польща розраховує, що в питанні Nord Stream 2 Байден продовжить курс Трампа

На зустрічі послів у Брюсселі Польща заявила, що нове відкриття у відносинах між ЄС та США не може бути заручником російського газопроводу Nord Stream 2, що загрожує енергобезпеці багатьох країн ЄС

У понеділок у Брюсселі тривали розмови послів країн-членів ЄС, що були вступом до стратегічних дебатів європейських лідерів щодо майбутніх взаємовідносин ЄС зі США. Дебати мають відбутися на майбутньому саміті ЄС, передає Польське радіо.

За неофіційною інформацією Польського агентства преси (PAP), голова Європейської ради Шарль Мішель також запросив новообраного президента США Джо Байдена на засідання Європейської ради в першій половині 2021 року.

Агентство PAP неофіційно довідалося, що під час понеділкової дискусії виступив посол Польщі в ЄС Анджей Садось, який наголосив на питаннях енергетичної безпеки.

На зустрічі посол Польщі зазначив, що нове відкриття відносин між ЄС та США після виборів не може бути заручником російсько-німецького газопроводу Nord Stream 2, що загрожує енергетичній безпеці багатьох держав-членів ЄС та країн-партнерів, зокрема Україні.

На зустрічі Польща також попросила інші держави-члени переглянути свою підтримку проєкту, беручи до уваги найновішу інформацію у ЗМІ про плани відновлення будівництва газопроводу, що, як наголошувалося, може спричинити дипломатичне та економічне протистояння на початку президентства Байдена.

Згідно з неофіційними повідомленнями, посол Польщі наголосив, що дискусії з питань енергетики ЄС із США протягом багатьох років були затьмарені відсутністю згоди щодо Nord Streamu 2, і враховуючи міжпартійну підтримку Конгресу США для пакету санкцій проти цього проєкту, можна припустити, що нова адміністрація США залишатиметься критичною щодо цієї інвестиції. Інші країни ЄС також розраховують на зміну позиції деяких держав-членів щодо Північного потоку 2 у зв’язку з новим лідером у США.

На зустрічі Польща також наголосила на потенціалі для продовження переговорів зі США щодо скрапленого природного газу, ядерної енергетики, енергоефективності та розвитку відновлюваних технологій. Постійний представник Республіки Польща при ЄС також розповів про можливості Євроспільноти у сфері використання американської підтримки для Ініціативи Трьох морів на користь трансатлантичних відносин.

Related Posts