Аналітика Експертна думка Інші Новини Міжмор'я Польща

Журавський вель Ґраєвський: Польща та Угорщина стійкі до тиску ЄС. «Ми не поспішаємо»

У фінансовому плані Польща та Угорщина стійкі до тиску з боку Європейського Союзу, в основному з боку багатих країн півночі ЄС. Ми не поспішаємо, а південні країни ЄС не можуть дочекатися нового бюджету, – сказав політолог з Лудзького університету, проф. Пшемислвав Журавський вель Ґраєвський

Вето Варшави і Будапешта, що блокує прийняття бюджету ЄС в знак протесту проти того, щоб європейські фонди залежали від верховенства права – це, на думку професора Журавського вель Ґраєвського, захист незалежності Польщі та Угорщини, передає Польське радіо.

«Більшість у ЄС не може зробити все. Це регулюється договорами», – нагадав професор і додав, що деякі з принципів так званого верховенства права втручаються у внутрішню політику держав-членів, як це хотів би зробити ЄС у Польщі та Угорщині.

«Північ ЄС, тобто клуб скупих, до якого, серед іншого, входять Німеччина, Австрія, Нідерланди та скандинавські країни, хочуть обмежити перекази коштів під будь-яким приводом», – сказав професор. «Південні країни ЄС, тобто Португалія, Іспанія, Італія та Греція мають велику заборгованість – від 112 до 205% ВВП. Цим країнам терміново потрібні гроші, і вони не можуть позичати як окремі держави, поза структурою ЄС», – пояснив політолог.

«Країни півдня Євросоюзу поспішають. Ми не поспішаємо», – зазначив Журавський вель Ґраєвський. «Польща має лише приблизно 60 відсотків ВВП боргу, економіка в доброму стані, вона все ще має багато коштів, не використаних з попередньої перспективи бюджету, і можемо мати їх до 2023 року», – пояснив професор.

Пшемислав Журавський вель Ґраєвський додав, що в цій ситуації багата північ ЄС хотіла відмовити у фінансовій допомозі південній частині Євроспільноти, використовуючи як аргумент вето Польщі та Угорщини. «Країни півночі ЄС намагалися повернути південь проти сходу ЄС, але ризикують повернути південь ЄС проти півночі ЄС», – наголосив він.

«Півдню неважливо, чому північ ЄС не хоче надавати їм кошти ЄС під час наступних фінансових проблем – після боргової кризи та кризи біженців – тепер через пандемію», – пояснив учений.

Південь ЄС – як сказав професор – намагатиметься прорвати бюджетну кризу, спричинену вето Варшави та Будапешта. «Це буде працювати в цьому напрямку, щоб розблокувати кошти якомога швидше, і оскільки ми боремося за незалежність, зрозуміло, що північ повинна відступити, щоб мобілізувати гроші для допомоги країнам півдня ЄС», – підкреслив він.

Політолог додав, що все ще існує економічний аргумент, який може переконати німців, австрійців, голландців та скандинавів. «Якщо південь не отримає коштів, клуб скупих із півночі ЄС втратить величезні ринки, серед інших італійський та іспанський», – зазначив він. «Споживачі з півдня не матимуть грошей на товари з півночі ЄС», – сказав професор.

Проф. Журавський вель Ґраєвський вважає, що найсильніша в економічному плані країна ЄС, тобто Німеччина, не в змозі кредитувати економіки Франції, Італії та Іспанії.
«Берлін не має таких ресурсів», – підкреслив політолог. «Цей маневр, якого ми іноді боїмося, тобто, що 25 країн домовляться і позичатимуть поза структурами ЄС, щоб маргіналізувати право вето, – дуже важко здійснити», – сказав професор. «Європейська комісія немає права брати позики від імені ЄС без згоди всіх держав-членів», – підкреслив він.

«Я хотів би бачити канцлерку Німеччини Анґелу Меркель та прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рутте, які пояснюють своїм платникам податків, що вони візьмуть позики на допомогу півдню ЄС не як Євроспільнота, а як Німеччина та Нідерланди», – сказав Журавський вель Ґраєвський. «І вони, мабуть, попросять цих платників податків проголосувати за них пізніше», – зазначив політолог.

На думку вченого, «Polexit» – це лише політичний інструмент шантажу в руках польської опозиції. «Звичайно, це політичне опудало, жодна з серйозних політичних партій не оголошує програму виходу Польщі з ЄС», – підкреслив Журавський вель Ґраєвський.

«Опозиція знає, що одним із найкращих інструментів мобілізації електорату проти якоїсь партії є загроза виходу Польщі з ЄС, і тому вони проводять таку пропагандистську кампанію», – наголосив Журавський вель Ґраєвський.

Професор нагадав, що обумовлення надання коштів механізмом верховенства права вже у липні представники німецького головування в ЄС представили як інструмент боротьби з корупцією, а не право чинити політичний тиск на країни-члени.

«Нас жорстоко обдурили німці. Ми не зобов’язані допомагати їхньому головуванню у вирішенні цього конфлікту», – підкреслив політолог. Після Німеччини ЄС очолять португальці. «Лісабон зацікавлений якнайшвидше мобілізувати кошти та врегулювати конфлікт, а не утримувати його», – нагадав професор.

«На період заблокування бюджету існує тимчасовий, перехідний бюджет, і це неправда, що ми втрачаємо якісь кошти», – оцінив політолог. «Основні грошові перекази будуть базуватися на розподілі коштів з минулого року», – зазначив проф. Журавський вель Ґраєвський.

Related Posts