Новини Міжмор'я Польща Про Україну

В Об’єднанні мусульман Польщі вибачилися за календар із «російським» Кримом

Проте Посольство України у Польщі не влаштовують внесені в електронну версію календаря зміни, позаяк немає запису про приналежність Криму до України

Голова Мусульманського релігійного об’єднання у Польщі муфтій Томаш Міськєвич виступив із заявою, у якій вибачився за віднесення Криму до Росії на сторінках із зображеннями мечетей у найновішому календарі, виданому цією організацією. Він запевнив, що це була помилка редакції, яку вже виправили, передає Польське радіо.

«Мені дуже шкода, що стався такий неприємний випадок, тим більше, що Мусульманське релігійне об’єднання було і залишається аполітичним. Однією з наших головних цілей є турбота про право мусульманської громади на релігійну практику, святість місць релігійного культу та кладовищ», – написав Міськєвич.

Календар на 2021 рік, виданий цією польською організацією мусульман, мав містити зображення мечетей із місць, пов’язаних із громадою татар, зокрема трьох польських – у Ґданську, Крушинянах та Богониках. Це універсальний григоріанський календар з датами релігійних свят польської мусульманської громади, встановленими за місячним календарем. Календар включає не тільки ісламські свята, але також державні, католицькі та навіть сімейні свята.

На сторінках є зображення мечетей, пов’язаних з місцями проживання татарської громади не лише в Польщі, а й у Литві, Криму і Татарстані. Під зображеннями кримських мечетей у дужках був допис, з якого випливало, що Крим – це територія Росії.

Заява муфтія Міськєвича – це реакція на негативні коментарі та обурення інтернет-користувачів, і, зокрема, члена виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар Недіма Усеінова.

«Я висловлюю (…) глибокий жаль і вибачаюся перед усіма, хто почувся ображеним цим. Очевидно, сталася помилка. Я не хочу виправдовувати себе чи когось: це серйозна помилка, яка не повинна була статися, але сталася. На етапі складання тексту трапилася редакційна помилка, завинили згубний писарський автоматизм та перенесення назви “(Російська Федерація)”, яка з’явилася на інших сторінках календаря, за що я ще раз перепрошую», – написав голова Мусульманського релігійного об’єднання.

Він наголосив, що наміром концепції мусульманського календаря на 2021 рік, яку він схвалив, було представлення спадщини татарської громади з різних місць Центральної та Східної Європи та Азії.

«Ми абсолютно не мали на меті викликати додаткову напруженість у складній і без того політичній ситуації. Ми всі щиро підтримуємо вільний Крим, що символічно так важливий для всіх татар, включаючи польську татарську громаду», – підкреслив Міськєвич.

Він додав, що з початку подій 2014 року (початку анексії), як голова Мусульманського релігійного об’єднання, разом із громадою польських татар, він допомагав кримським татарам, які прибули до Польщі, особливо тим, які оселились у Білостоці. Міськєвич додав, що зображення, представлені на веб-сайтах організації та Татарської бібліотеки, вже виправлені.

Додамо, що Посольство України в Польщі направило ноту МЗС Польщі з проханням посприяти у вирішенні ситуації, що склалася. Як повідомляє «Укрінформ», посол України у Польщі Андрій Дещиця сказав, що українську сторону не влаштовує, що після видалення напису «Російська Федерація» в електронній версії календаря усе ж не з’явився запис про територіальну приналежність до України.

Також, за словами українського дипломата, Посольство України звернулося з листом до Мусульманського релігійного об’єднання Польщі з проханням виправити помилки, які було допущено при публікації цього календаря. У ньому міститься прохання, щоб ця організація чітко вказала у календарі приналежність Криму до України і звернулася до інституцій, куди вже був розісланий календар, з повідомленням про те, що ці помилки виправлено, а позиція Об’єднання мусульман Польщі базується на визнанні Криму частиною території України.

Посольство України вважає, що вибачення організації і внесені нею зміни в електронну версію календаря не повністю коректні, оскільки вони не до кінця відображають позицію України, а також і Польщі, де ця організація офіційно зареєстрована.

Дещиця нагадав, що офіційна позиція Польщі є однозначною: Варшава визнає Крим територією України, не визнає і засуджує окупацію Криму.

Мусульманське релігійне об’єднання у Польщі – це найстарша та найважливіша організація польських мусульман, що фінансується польською державою. Цьогоріч припадає 95-річчя діяльності цієї організації.

Related Posts