Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Качинський вважає, що запровадження євро означатиме радикальне зубожіння поляків

Глава польської партії влади “Право і справедливість” (ПіС) Ярослав Качинський виступив проти запровадження євро у Польщі, пише “Європейська правда”.

“Опитування громадської думки показують, що поляки не хочуть цієї зміни, вони розуміють її надзвичайно болючі наслідки. Але вони спробують, тому що повинні”, – сказав Качиньський.

Глава ПіС підкреслив, що запровадження євро в Польщі слід розглядати у двох вимірах.  “Гідності – бо в нашій історії власна валюта є одним із атрибутів незалежності. І в соціально-економічному вимірі, тому що це означало б радикальне зубожіння поляків, велике їх пограбування. В тому числі тих, хто вважає, що це не вплине на них”, – пояснив Качиньський.

На запитання, чому поляки зубожіють, глава ПіС сказав, що курс валюти визначатиметься не на основі реальної купівельної спроможності злотого, а в пропорціях, близьких до обмінного курсу.

“Таким чином швидко настане економічна деградація всієї Польщі і кожного особисто. У нас зупиниться економічне зростання, ми перестанемо гнатися за Заходом і Німеччиною. Такий ефект матиме введення євро”, – сказав він.

Нагадаємо, 12 липня рада міністрів економіки та фінансів країн ЄС остаточно затвердила рішення про приєднання Хорватії до єврозони з 1 січня 2023 року. 

Related Posts