Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я

Зі списку шкільних посібників Литви вилучили підручник, що описував “привабливу демократичну” Росію

У Литві зі списку шкільних посібників вилучили підручник з російської мови, у якому містилось запрошення відвідати Росію і окупований Крим, а країна-агресор представлена ​​як приваблива демократична держава.

Про це повідомила міністр науки та освіти Литви Юргіта Шюгждінене, пише “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

За словами Шюгждінене, школи було поінформовано, що користуватися цим підручником не можна, сказала вона в четвер після зустрічі з видавцями.

“Ми конкретно домовилися, що видавці протягом двох тижнів переглянуть усі підручники, щоб подібні ситуації, як із підручником з російської мови, не повторилися. Підручник з російської мови вилучено зі списку шкільних посібників, його немає в жодній системі. Школам розіслали інформацію про те, що цей підручник використати не можна. Його вилучили і з архівів”, – зауважила міністр.

“Тексти, які прославляють Росію, у контексті жорстокої війни абсолютно неприйнятні”, – додала вона. 

Минулого тижня радіо LRT повідомляло, що учні литовських шкіл, які вивчають російську мову у 6-12 класах, у підручниках можуть знайти запрошення відвідати Росію, окупований Крим, а Росія, яка веде війну в Україні, представлена ​​як приваблива демократична держава. 

Видавці підручників кажуть, що з початком війни вилучили підручники із продажу. 

Російську як другу іноземну мову в Литві вивчають понад 110 000 учнів 6-12 класів (75%).

Нагадаємо, в Угорщині державний центр розробив підручник географії для 8-го класу, переповнений антиукраїнською пропагандою та брехливими фактами.

Міністерство закордонних справ України вимагало якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в угорському підручнику.

Детальніше про підручник читайте у статті: Шкільна пропаганда Віктора Орбана. Як Угорщина виховує покоління, вороже до України

Related Posts