Антиросійський фронт Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Анджей Дуда в El Mundo: злочини комуністичної Росії залишаються безкарними

Президент Польщі Анджей Дуда написав у неділю, 18 вересня, в інтернет-виданні іспанського щоденника El Mundo, що злочини комуністичної Росії залишаються безкарними й часто забуваються у світі

У статті під назвою «Російський імперіалізм у війні з Центрально-Східною Європою», опублікованій 18 вересня в інтернет-виданні іспанського щоденника El Mundo, Президент Польщі Анджей Дуда нагадав, що хоча нацистська Німеччина та СРСР здійснили агресію проти Польщі у вересні 1939 року, злочини обох країн під час Другої світової війни оцінювалися по-різному, передає “Польське радіо”.

«Злочини нацистської Німеччини були принаймні морально засуджені всім вільним світом. На жаль, інакше було зі злочинами комуністичної Росії, які залишалися непокараними й часто забутими», — написав президент Дуда.

Президент нагадав, що питання пам’яті про агресію комуністичної Росії проти Польщі також є іншим.

«Початок Другої світової війни, яку розпочав напад гітлерівської Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року, є однією з подій, які щорічно згадують у всій Європі. Проте дата агресії Радянського Союзу проти Польщі — 17 вересня 1939 року — не настільки відома на Заході», — оцінив Анджей Дуда.

Президент перерахував злочини комуністичної Росії проти Польщі, нагадавши, зокрема, знищення 22 тисяч військовополонених, депортацію півмільйона поляків до таборів і місць примусового поселення в Сибіру та азіатській частині СРСР, терор НКВД, ідеологічну індоктринацію, а також знищення польської ідентичності та національної традиції.

Президент підкреслив, що ці дії комуністичної Росії також відчули на собі країни Балтії та інші, які після перемоги Москви над Третім Рейхом опинилися в радянській сфері впливу.

Він зазначив, що для народів Центральної та Східної Європи, які пам’ятають про свій історичний досвід, немає сумніву, що імперська Росія знову прагне експансії в інші країни.

«Росія завжди хоче влади над усією Центральною та Східною Європою. Але вільна Польща, вільна Україна й усі інші незалежні держави нашого краю ніколи на це не погодяться. Для наших націй це питання життя і смерті, збереження ідентичності та виживання. Це питання нашого майбутнього, безпеки та процвітання», — резюмував Анджей Дуда.

Текст Президента Республіки Польща опубліковано разом із місячником «Усе найголовніше» в рамках проєкту Інституту національної пам’яті та Польського національного фонду.

Related Posts