Балтія Про Україну Співробітництво

Естонія відправила в Україну техніку для розмінування на понад €330 тисяч

Рятувальний департамент МВС Естонії у відповідь на міжнародний запит Києва відправив в Україну технічні засоби для розмінування боєприпасів, залишених російськими військами на звільнених ЗСУ територіях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

В Україну було відправлено три мініекскаватори з причепами, чотири машини дистанційного розмінування та один детектор хімічних речовин. Техніка була профінансована Міністерством закордонних справ, її вартість склала 337 216 євро.

Естонські експерти, які також відвідали Україну, навчили українців користуватися отриманою технікою. За словами міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, який також відвідав Україну в середині грудня, допомога в розмінуванні необхідна як для запобігання людським жертвам, так і для перезапуску економіки України.

“Десятки тисяч квадратних кілометрів являють собою небезпечну зону, де зупинилося і сільське, і лісове господарство. Але цим справа не обмежується – заміновано також важливі об’єкти інфраструктури, наприклад, електростанції”, – сказав Ляенеметс, додавши, що розмінування України може зайняти роки, а то й десятки років.

Раніше Центр розмінування Рятувального департаменту вже відправив в Україну обладнання для виявлення радіації, вибухозахисні костюми, протиуламкові жилети, каски, засоби першої допомоги та інше обладнання, необхідне для розмінування. Крім того, рятувальне відомство відправило українським колегам як гуманітарну допомогу намети, спальні мішки, вуличні ліжка, системи обігріву наметів, дизель-генератори тощо.

Гуманітарна допомога Естонії Україні наразі становить 23,1 млн євро, з яких підтримка державного сектора – 4,1 млн євро.

Related Posts