Інші НАТО Новини Міжмор'я Польща

У Польщі судитимуть росіянина і білоруса за шпигунство на користь ГРУ

Прокуратура Польщі направила до суду обвинувальний акт проти росіянина і громадянина білорусі, яких звинувачують у шпигунстві на користь російської військової розвідки (ГРУ).

Про це повідомила прессекретар Окружної прокуратури Варшави Александра Скшиняж, передає Black Sea News.

Обвинувальний акт був переданий до Білостоцького регіонального суду відділом військових справ Варшавської воєводської прокуратури 30 грудня 2022 року. У ньому прокурор звинуватив громадянина росії та громадянина білорусі у веденні шпигунської діяльності на користь російської військової розвідки з 2017 року по квітень 2022 року. “Обидва були затримані у квітні 2022 року” – нагадала Скшиняж.

“На підставі матеріалів, зібраних Службою військової контррозвідки, та матеріалів, зібраних в ході слідства, встановлено, що вони брали участь у діяльності російської військової розвідки шляхом розпізнавання військових об’єктів, що мають критичне значення для оборони Республіки Польща, а також шляхом отримання інформації про боєздатність, моральний стан та функціонування підрозділів, у тому числі в часи небезпеки, з подальшим наданням отриманих відомостей вищезгаданій розвідувальній службі” – пояснила вона.

За висновками слідства, обидва фігуранти перебували на території Польщі на законних підставах. “Громадянин білорусі, спочатку навчаючись в одному з білостоцьких вишів, а потім влаштувавшись на роботу з організації парашутної підготовки, налагодив контакти, у тому числі соціальні, які використовував у своїй діяльності на користь російської військової розвідки. Другий обвинувачений, здійснював діяльність в інтересах російської розвідки, під виглядом проведення культурних заходів та туризму” – розповіла представниця прокуратури.

Крім того, як встановила прокуратура, шпигунська діяльність обвинувачених була зосереджена на військових частинах, розташованих у північно-східній частині Польщі.

“В рамках цієї діяльності виконувалися завдання з розпізнавання основних елементів ЗС Польщі та збору інформації, зокрема щодо: виконання завдань військовослужбовцями ЗС Польщі в районі державного кордону з Білоруссю у зв’язку з так званою міграційною кризою, чисельності військовослужбовців, які виконують завдання в районі кордону та структури підрозділів, використання ЗС Польщі спеціалізованої техніки, стану бойового духу та оперативних спроможностей, взаємодії військових частин, дислокованих на північному сході Польщі, з військами інших країн-членів НАТО”, – зазначається у повідомленні.

З моменту затримання обидва фігуранти справи про шпигунство перебувають під вартою.

Як повідомлялося, 21 грудня Федеральна прокуратура Німеччини заарештувала співробітника Федеральної розвідувальної служби країни за підозрою у державній зраді – чоловіка підозрюють у шпигунстві на користь росії.

Related Posts