Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Польща роздратована і розчарована затягуванням роботи над 10-им пакетом санкцій ЄС проти Росії

Досі Європейська комісія не представила проєкту подальших санкцій проти Росії, що мають ввести до першої річниці повномасштабного вторгнення росіян. Польща і країни Балтії постійно наполягають на пришвидшенні роботи, передає Польське радіо.

Робота над подальшими санкціями Європейського Союзу проти Росії затягується. Група країн, у тому числі Польща, роздратовані та розчаровані. Це випливає із розмов брюссельської кореспондентки Польського радіо Беати Пломецької з дипломатами.

Десятий пакет обмежень кілька тижнів тому анонсувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Однак досі Єврокомісія не представила проєкт санкцій. Дискусії на цю тему не прискорює теж Швеція, яка нині відповідає за роботу ЄС. Метою є введення нових обмежень приблизно 24 лютого, тобто в першу річницю повномасштабного вторгнення Росії на Україну. 

«Чому ми маємо чекати три тижні і нічого не робити, а в Україні щодня гинуть люди», — прокоментував один із дипломатів з нашого регіону, яка вважає, що 10-й пакет санкцій має бути узгоджений якомога швидше. Він зазначив, що нинішній тиск дав результати, і навів приклад російських діамантів. Бельгія, де Антверпен є світовим центром торгівлі діамантами, довго відмовлялася погоджуватися на заборону імпорту. Однак під тиском вона поступилася, і ці діаманти є у десятому пакеті санкцій.

Сьогодні посли країн ЄС проведуть чергову розмову на цю тему. «Ми не здаємося, ми будемо наполягати на прискоренні роботи», — сказав дипломат із країн Балтії.

Під час обговорення наступного пакету санкцій Польща та країни Балтії також хочуть встановити ліміти цін на нафтопродукти з Росії та вимагати механізмів, подібних до стель, запроваджених для російської нафти. Коли на початку грудня було узгоджено ціновий ліміт у 60 доларів за барель нафти, також було встановлено механізм корекції, щоб відповідати ринковим коливанням, знижуючи ціну на 5 відсотків. Його мали переглянути в середині січня, на що звертають увагу і в Польщі, наголошуючи, що поточна ціна повинна становити 50 доларів за барель. Зараз Варшава за підтримки однодумців зі столиць ЄС проштовхує ідею, щоб у випадку з нафтопродуктами було встановлено максимальний ліміт над ціною виробництва.

«Ми хочемо дуже сильно вдарити по російських доходах», – наголошують співрозмовники брюссельської кореспондентки Польського радіо. Беата Пломецька побачила одну з пропозицій, яка передбачає обмеження у 20 відсотків. У випадку з нафтопродуктами найбільший прибуток отримується від різниці між собівартістю виробництва, яка в Росії дуже низька через дешеву нафту, і кінцевою ціною реалізації.

Related Posts