Новини Міжмор'я Позиція Польща

У Польщі шахтарі вийшли на протест проти планів ЄС обмежити викиди метану

Кілька сотень людей зібрались на протест у Варшаві проти планів ЄС обмежити викиди метану з шахт.

Про акцію, як пише “Європейська правда”, повідомила польська радіостанція RMF FM.

Шахтарі зібралися перед будівлею представництва Європейської комісії у польській столиці, оскільки виступають проти ухвали ЄС про обмеження викидів метану.

Протестувальники зібралися з різних населених пунктів країни, зокрема з Белхатува, Руди Сілезької, Мисловіце. Вони наголошують, що сьогодні борються не лише за свої робочі місця.

“Ми тут, щоб директива не пройшла, щоб вугілля не закінчилося – щоб Варшава не замерзла, щоб була електрика для електромобілів, щоб ми не плакали. Ми боремося за енергетичну незалежність”, – сказав один із демонстрантів.

Протестувальники наголошують, що з польських шахт щороку виходять сотні тисяч тонн метану, тому нові обмеження ЄС можуть загрожувати польській промисловості.

Польща викидає найбільше метану в Європейському Союзі, що пов’язано з великою кількістю кам’яного вугілля, яке видобувають у країні. 

На кожну тисячу тонн видобутого у Польщі вугілля припадає понад 9 тонн викидів метану. Зміни, які пропонує Брюссель, передбачають, що до 2027 року шахти повинні будуть викидати до 5 тонн метану на тисячу тонн кам’яного чи бурого вугілля. У 2031 році ця межа знизиться до 3 тонн.

Шахтарі кажуть, що без закриття більшості шахт досягти поставленої мети неможливо.

Метан – один із парникових газів, який має більшу здатність утримувати тепло, ніж вуглекислий газ, тому він набагато сильніше сприяє потеплінню клімату. Він також сильно забруднює повітря. За оцінками, людська діяльність спричиняє до 60% викидів метану.

Нагадаємо, у 2020 році представники польського уряду і профспілки шахтарів досягли домовленості щодо трансформації гірничої промисловості, за якими остання вугільна шахта в країні закриється в 2049 році.

Related Posts