Балтія Новини Міжмор'я

У Литві тривають президентські вибори

У Литві екзит-поли не проводяться, тому попередні результати, ймовірно, будуть відомі лише після півночі, передає Польське радіо.

У Литві тривають президентські вибори та референдум про встановлення подвійного громадянства. Виборчі дільниці працюватимуть до 19:00 за польським часом. У Литві екзит-поли не проводяться, тому попередні результати, ймовірно, будуть відомі лише після півночі. 

У президентських виборах беруть участь вісім кандидатів. Ґітанас Науседа балотується на переобрання, а серед його суперників є прем’єр-міністр Інґріда Шимоніте. Право голосу мають майже два мільйони чотириста тисяч громадян. Понад 57 тисяч осіб заявили про свою готовність проголосувати в литовських дипломатичних представництвах за кордоном.

Також литовці сьогодні, 12 травня, вирішують питання встановлення подвійного громадянства. Це рішення потребує змін до конституції, тому для того, аби референдум з цього питання був дійсним, у ньому повинні взяти участь більш ніж половина громадян, які мають право голосу. Востаннє п’ять років тому явка становила 38 відсотків. Зараз, за ​​деякими винятками, громадяни Литви не можуть мати подвійне громадянство. У зв’язку з виборами литовська поліція посилила контроль і моніторинг громадських місць.

Цього тижня також відбулося дострокове голосування у Литві. Участь взяли близько 12 відсотків громадян. В основному це були літні люди або люди, які перебували в лікарнях і в’язницях.

Related Posts