Новини Міжмор'я Польща

Анджей Дуда ветував визнання сілезького діалекту регіональною мовою у Польщі

За словами президента, «переконання відповідної соціальної групи в тому, що вона суттєво відрізняється від інших громадян з точки зору мови, культури чи традицій, недостатньо», передає Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда у середу, 29 травня, наклав вето на поправку до Закону «Про національні та етнічні меншини». Йдеться про надання сілезькому діалекту статусу регіональної мови. Про це повідомила Канцелярія президента Республіки Польща. Польський лідер передав законопроєкт на повторний розгляд до Сейму.

Як читаємо в комюніке Канцелярії, оцінку того, чи відбулося виділення певної регіональної мови або відокремлення певної етнічної меншини, «повинні здійснювати фахівці, які займаються вивченням мови, культури та традицій, зокрема лінгвісти».

Рішення президента розкритикувала низка політиків, зокрема спікер Сейму Шимон Головня, депутати від «Громадянської коаліції» Моніка Роса, Борис Будка та Кристина Шуміляс, а також сілезький євродепутат Лукаш Когут. Як сказав Лукаш Когут у розмові з «Радіо Катовиці», вето Анджея Дуди є «ляпасом для мешканців Сілезії». Політик додав, що це «удар по спадщині їхніх предків».

«Таким чином президент показав “червону картку” не лише польській мові та сілезькій культурі, але й мешканцям Сілезії, які на щодень користуються цією мовою. Нагадаю, півмільйона людей під час перепису населення заявили, що розмовляють цією мовою вдома», — наголосив сілезький євродепутат.

З рішенням польського лідера погоджується, натомість, Радослав Фоґєль. Депутат від партії «Право і справедливість» послався на думку мовознавця.

«Прошу, не вимагайте від мене доказів, що сілезький діалект є окремою мовою, не вимагайте його кодифікації, бо це нісенітниця. Наївність у поєднанні з фанатизмом. Характерною рисою сілезького діалекту є його мозаїчність. Сілезький діалект складається з кількох десятків діалектів. Спроба кодифікації завжди зашкодить одному з них», — зазначив політик.

За словами президента, «переконання відповідної соціальної групи в тому, що вона суттєво відрізняється від інших громадян з точки зору мови, культури чи традицій, недостатньо».

Related Posts