Балтія Новини Міжмор'я

В Естонії опозиція хоче відставки прем’єрки через проблеми з бюджетом на боєприпаси

Естонська опозиція закликала до відставки прем’єрки Каї Каллас після того, як високопоставлений посадовець Міністерства оборони подав у відставку через проблеми з бюджетом на озброєння.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомило видання Euractiv.

Канцлер Міністерства оборони Кусті Сальм подав у середу у відставку. Він пояснив відставку тим, що уряд не зміг вирішити проблему потреби країни витратити щонайменше 1,6 млрд євро на боєприпаси для подолання критичного дефіциту.

За словами Сальма, він і генерал Мартін Херем, який залишає посаду глави Сил оборони, неодноразово пропонували уряду збільшити запаси боєприпасів, але безрезультатно.

На урядовій пресконференції в четвер Кая Каллас прокоментувала, що ні вона, ні уряд не заслуговують на такі звинувачення. Каллас стверджує, що дізналася про новини щодо нестачі фінансування з преси.

“Ми читали про це в пресі. Ми запитали і Кусті Сальма, і Мартіна Херема про те, що ми прочитали в пресі, і міністр фінансів сів і розробив план”, – сказала прем’єрка.

“Ці звинувачення перебільшені, і я не розумію, чому їх висувають. Ми не змогли провести дебати, щоб поставити ті ж питання”, – додала Каллас.

Але Урмас Рейнсалу, лідер опозиційної партії “Ісамаа”, звинуватив Каллас у брехні на пресконференції і закликав до її відставки.

“Правда полягає в тому, що це вже обговорювалося в уряді рік тому, коли військові поради керівника Сил оборони Естонії були свідомо відхилені урядом”, – сказав Рейнсалу.

“Чесний посадовець подав би у відставку, щоб попередити нас. У відповідь на бездіяльність уряду протягом року прем’єрка збрехала, що прочитала про занепокоєння Сальма в газеті”, – підкреслив Рейнсалу.

Популярність Каллас різко впала через скорочення бюджету в державному секторі і поширене серед населення відчуття, що вона більше зосереджена на можливій майбутній позиції в НАТО або ЄС, ніж на внутрішній політиці.

Ім’я Каллас було серед найбільш обговорюваних кандидатур на заміну іспанця Жозепа Борреля на чолі Європейської служби зовнішніх справ.

Детальніше про те, як буде формуватися новий склад керівного органу ЄС, читайте у статті “Євросоюз шукає нових лідерів”.

Related Posts