Молдова/Румунія

Молдова під загрозою: Санду втрачає позиції після ймовірних домовленостей з Москвою

За даними Центральної виборчої комісії Молдови, після підрахунку 100% протоколів референдум щодо закріплення європейського вектора в Конституції країни пройшов з мінімальною перевагою прихильників ЄС. За європейський курс проголосували 50,39% виборців, проти – 49,61%.

Водночас варто зазначити, що близько 20% голосів на референдумі забезпечила молдовська діаспора. В самій Молдові більшість виборців фактично не підтримала європейський вибір. Особливо показовою є ситуація в Гагаузії, де проти європейської інтеграції висловилися понад 95% виборців, незважаючи на те, що регіон отримує значне фінансування від ЄС на інфраструктурні проєкти.

Паралельно з референдумом відбувся перший тур президентських виборів. За результатами опрацювання 98% бюлетенів, чинна президентка Мая Санду отримала близько 42% голосів, а її головний опонент, колишній генеральний прокурор Олександр Стояногло – понад 26%. Обидва кандидати виходять до другого туру.

На підсумковій пресконференції Мая Санду заявила про масштабний підкуп виборців, який охопив близько 300 тисяч громадян. Втім, вона обмежилась загальними формулюваннями про “злочинні угруповання”, не надавши конкретних даних про організаторів схеми.

Експерти відзначають, що результати голосування відображають розчарування виборців економічною ситуацією в країні та невиконаними обіцянками щодо боротьби з корупцією. Значний відсоток голосів, відданих за кандидатів з проросійською риторикою, може суттєво вплинути на результати другого туру.

Нагадаємо, що другий тур президентських виборів у Молдові відбудеться за два тижні. Для перемоги кандидатам необхідно буде заручитися підтримкою виборців, які голосували за інших претендентів у першому турі.

Related Posts