Молдова/Румунія

Стояногло може стати кращим вибором для України на виборах у Молдові

Експерт з питань міжнародної безпеки Інформаційного центру Міжмор’я Юрій Гончаренко провів детальний аналіз поточної ситуації навколо президентських виборів у Молдові. За його оцінкою, кандидат Олександр Стояногло демонструє більш проукраїнську позицію та може стати кращим вибором для зміцнення українсько-молдовських відносин.

“Заяви Стояногло під час передвиборчих дебатів про підтримку України та готовність розвивати конструктивні відносини з Києвом суттєво контрастують з неоднозначною позицією чинної влади”, – зазначає експерт.

За даними дипломатичних джерел, які наводить Гончаренко, чинна президентка Мая Санду суттєво змінила свою політичну позицію. Експерт вказує на підтверджені факти її регулярних контактів з російськими спецслужбами та особисто з Дмитром Козаком, заступником керівника адміністрації путіна.

На думку аналітика, такий розворот спричинений комплексом внутрішніх проблем, включаючи складну економічну ситуацію, загрозу масових протестів та постійний тиск з боку сепаратистських регіонів – Придністров’я та Гагаузії.

“За наявною інформацією, Санду уклала угоду з москвою, отримавши фінансування виборчої кампанії та гарантії відсутності масових протестів”, – підкреслює експерт Центру.

Важливим сигналом, на думку Гончаренка, є проєвропейська позиція Стояногло, який запропонував підписати акт про незворотність європейського шляху Молдови. “Це свідчить про його готовність дотримуватися збалансованого зовнішньополітичного курсу”, – зазначає аналітик.

За результатами першого туру виборів Мая Санду набрала 42,49% голосів, що, на думку експерта, свідчить про відсутність переконливої підтримки її поточного курсу серед населення.

“Ситуація вимагає пильного моніторингу та можливої корекції української політики щодо Молдови. Необхідно врахувати новий розклад сил при плануванні регіональної стратегії”, – підсумовує Юрій Гончаренко.

Довідка: Інформаційний центр Міжмор’я – незалежний аналітичний центр, що спеціалізується на питаннях регіональної безпеки та міжнародних відносин у Центрально-Східній Європі.

Related Posts