Новини Міжмор'я Позиція Польща

Кшиштоф Щерський: Президент Дуда координує польську і міжнародну реакцію на слова Путіна

Шеф Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський, який був гостем Першого каналу Польського радіо пояснив, що стратегія польської реакції на слова Владіміра Путіна була продумана і поступова

Нагадаємо, що президент Росії звинуватив Польщу у колаборації з нацистами під час Другої світової війни, а довоєнного посла Польщі у Берліні звинуватив у антисемітимізмі. «Пан президент щодня у цій справі отримує звіти, виконує різні завдання, працює польська дипломатична служба, інші відомства, ми на зв’язку зі столицями інших держав», – підкреслив Кшиштоф Щерський, передає Польське радіо.

«Ми вважаємо, і так виходить з наших аналізів та інформації, яку отримує президент, ми маємо справу з ситуацією, яка набирає обертів, тобто це не одноразова акція, найближчим часом може бути продовження і тому ми поступово повинні реагувати на цю ситуацію так, аби підготуватися до подальних кроків в залежності від розвитку подій. Реакція була продумана як реакція поступова: спочатку заява МЗС, виклик посла, заява польського прем’єра і президента, які були погоджені, зараз ми побачимо, якою буде реакція. Ми чекали на неї. На думку президента, вона не була хороша», – підкреслив президентський міністр.  

У вівторок Кшиштоф Щерський передав, що президент Анджей Дуда з розчаруванням сприйняв реакцію Росії на ці заяви. Президент вважає, що слова правди з боку найвищих представників держави повинні бути висловлені з повагою і у відповідних ситуаціях. На думку Анджея Дуди, повага до теми, до жертв і піклування про збереження правди про ті часи, говорять про те, що слід закрити цю дискусію у формі і стилю, у який її вели за останні тижні.

Related Posts