Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Українські ЗМІ розповіли, чого чекати від нового молдавського парламенту

Ігор Додон обговорив сценарій першого засідання нового парламенту (за законом, воно має відбутися до 25 березня) з депутатом-соціалістом Едуардом Смирновим. Він головуватиме, так як є найстаршим за віком народним обранцем. Це поки все, що більш-менш ясно. Далі – суцільний політичний ребус.

Склад нового парламенту такий, що сьогодні ніхто не візьметься зі стовідсотковою впевненістю говорити, що там далі у депутатів вийде. Конституційний суд 9- березня затвердив результати парламентських виборів і визнав законними мандати 101 обраного депутата. Партія соціалістів (ліва опозиція) отримала 35 місць, Демпартія (партія влади) – 30, блок ACUM (права опозиція) – 26, партія «Шор» (на чолі якої стоїть головний обвинувачений у крадіжці мільярда доларів з молдавських банків) – 7 мандатів. Крім того, до парламенту пройшли три незалежні кандидати – на думку спостерігачів, всі вони будуть плідно працювати з Демпартією, повідомляє point.md.

Розглянемо варіанти розвитку події в парламенті, з огляду на те, що для обрання прем’єр-міністра і, відповідно, неухода в дострокові вибори, необхідний 51 голос. Тобто або коаліція, або розпуск.

Варіант перший: ACUM + соціалісти

З одного боку, найбільш логічний союз в новому парламенті – на двох у них виходить навіть 61 депутат. І це не дивлячись на розбіжності в питанні, куди далі необхідно рухатися Молдові (ліві тяжіють до Росії, а праві, природно, до Заходу). Проте обидві сили вважають себе опозиційними влади, і в програмах, з якими вони йшли на вибори, значиться повалення «режиму олігарха Влада Плахотнюка» (фактичного господаря країни).

За словами екс-міністра економіки Молдови Олександра Муравського, це був би найкращий варіант з можливих. «Він міг би бути міцним, тим, що працює або компромісно-тимчасовим. Його мета – очищення суспільства і повернення віри в держвладу. Умови: ПСРМ знімає з порядку денного гасло членства в ЄАЕС (президент фактично це вже зробив) і відходить від ярої критики уніоністов. ACUM не піднімає гасла уніоністські характеру і не педалює проблему якнайшвидшої європейської інтеграції, а також не допускає антиросійських гасел і дій », – зробив свій прогноз для ЗМІ Муравський.

«Можливо антиолігархічній співробітництво між ACUM і соціалістами на один-два місяці для голосування по очищенню країни від ставлеників Демпартії і її лідера», – вторив йому політолог Олексій Тулбуре.

Загалом, ідея створення такої коаліції, як бачите, була на поверхні. Для того щоб підштовхнути партії до співпраці, в оборот був введений невідомий досі в Молдові термін «ситуативне голосування», що давало простір для пояснень електорату: це, мовляв, не союз, а одноразове рішення з життєво важливих для країни питань.

Перший крок зробили соціалісти. За підсумками засідання Політичного виконавчого комітету партії соціалістів, блоку ACUM було направлено запрошення на переговори.

«Це рішення базується на тому факті, що ПСРМ і ACUM є головними опозиційними силами по обидві сторони політичного спектра країни. Ми також співпрацювали з деякими політиками з цього блоку в минулому, разом організували протести проти влади і тепер хочемо визначити, якщо між нашими політичними силами ще є точки дотику, на основі яких могло б вимальовуватися майбутнє політичне співробітництво », – говорилося в запрошенні.

Однак блок ACUM пропозицію соціалістів не прийняв. «Якби ми пішли на це, то остаточно розчарували б громадян, розтоптали б надію на цивілізоване демократичне майбутнє, віру в Молдову з відповідальним, чесним політичним класом, з державною політикою, спрямованою на досягнення процвітання країни і її громадян», – заявив співголова блоку Андрій Нестасе.

Інший співголова блоку Майя Санду зазначила, що «ACUM отримав голоси громадян для того, щоб позбавити Молдову від олігархів і забезпечити розвиток країни. Ще раз позначу нашу тверду позицію – ми не йдемо на переговори з олігархічними силами: Демпартією, Партією соціалістів і партією «Шор».

У своїй заяві у відповідь секретар по ідеології партії соціалістів Іон Чебан був вкрай засмучений: «Дуже шкода, що блок ACUM зайняв позицію страуса, вважаючи за краще заховати голову в пісок і не турбуватися про подальший політичний розвиток країни».

Варіант другий: Демпартія + ACUM

Минулого тижня представники Демпартії два рази направляли правим опозиціонерам запрошення про те, щоб сісти за стіл переговорів зі створення майбутньої парламентської коаліції (другий раз, до речі, ACUM пропонували навіть пост прем’єр-міністра).

«Що стосується коаліції ДПМ та ACUM, думаю, що її доля залежить від позиції західних спонсорів Молдови, як кажуть,« партнерів по розвитку ». Ось якщо партнери по розвитку переконають ACUM увійти в коаліцію з Демпартією, причому на правах молодшого партнера, то така коаліція буде », – прокоментував місцевим ЗМІ ситуацію експерт Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Брутер.

Проте, обидва рази ACUM героїчно відкидав будь-які переговори з демократами. «Ми дуже поважаємо громадян, щоб торгуватися з бандитами і злодіями», – говорилося в їх офіційній заяві.

Варіант третій: Демпартія + соціалісти

Після категоричної відповіді ACUM заговорили, знову ж таки, про «ситуативну коаліцію» демократів і соціалістів. Про те, що такий парламентський блок можливий, говорив ще до парламентських виборів один з ідеологів Партії соціалістів Володимир Цуркан.

«Співпраця соціалістів з демократами можлива, якщо Демпартію покине Володимир Плахотнюк», – заявив Цуркан.

Тоді демократи відповіли , що «в будь-якому випадку треба домовлятися», але ставити умову про відхід Володимира Плахотнюка – «це неприйнятно».

Зараз, коли блок ACUM однозначно заявив, що не бажає коаліцій з демократами і соціалістами, все йде до того, що саме ці останні дві партії можуть «врятувати країну, не приводячи її в безодню дострокових виборів».

Політолог Володимир Брутер подібного союзу не виключає, але попереджає, що політичних формувань доведеться піти на ряд серйозних поступок.

«Висновок коаліції між ними передбачає дуже серйозні зміни програм як однієї, так і іншої партії. Цілком допускаю, що вони можуть проголосувати за якийсь безпартійний уряд », – сказав Брутер.

Але і тут все не просто. Справа в тому, що неможливо передбачити ризики такої співпраці. Як вважає більшість експертів, соціалісти втратять від нього більше, ніж демократи, адже це означає йти на змову з демонізованим в Молдові Володимиром Плахотнюком, рейтинг якого не перевищує кількох відсотків.

Знову ж таки, буде складно пояснити своєму електорату, чому треба домовлятися з тими, хто під прикриттям боротьби з російською пропагандою ввів цензуру на ретранслюються Москвою телеканалах.

Та й взагалі, як показує практика, всі, хто йде на співпрацю з Демпартією, закінчують досить погано: так, наприклад, всесильний раніше екс-прем’єр-міністр Володимир Філат відбуває нині 9-річний термін ув’язнення. А все почалося з того, що він спочатку спробував олігарха Плахотнюка повалити, а потім, коли нічого не вийшло, раптом закрутив з ним політичну любов.

Образи олігарх не пробачив: Філат, в принципі, сидить за те, за що можна запроторити на нари кожного другого молдавського чиновника або політика: «за пасивну корупцію і отримання вигоди з впливу» (звучить обтічно і підходить на всі випадки життя).

Варіант четвертий: Демпартія докупить собі стільки депутатів, скільки їй треба

Сьогодні цей розклад виглядає як найменш імовірний, але не варто забувати, що в минулому парламенті демократи за рахунок масового скуповування депутатів стали в підсумку найчисленнішою фракцією. Давайте вважати: на даний момент у них в наявності 30 мандатів, плюс 7 – партія «Шор», плюс три – незалежні. Разом 40. Для того щоб вибрати прем’єр-міністра, необхідно всього 11 чоловік. Завдання Плахотнюку цілком під силу, враховуючи, що, наприклад, в ACUM є якесь бродіння серед тих, хто не хоче 4 роки животіти в парламентський опозиції. Та й «залізобетонна» фракція соціалістів може тріснути під натиском мільйонів доларів.

Який з варіантів найбільш вигідний Україні і Росії?

Поза всяким сумнівом, коаліція між ACUM і соціалістами припала б до душі Росії. Це був би помірний блок без всякого радикалізму, особливо з огляду на той факт, що Партія соціалістів проголосила однаково важливими для Молдови та співробітництво з Заходом, і співпраця з Росією. Більш того, тільки така коаліція змогла б повністю звільнити країну від олігарха Володимира Плахотнюка і «зачистити» державні структури, де його люди досить серйозно окопалися. Ну, а європейський лоск членів блоку ACUM напевно припав би до душі офіційному Києву.

Всі інші варіанти настільки хиткі й непередбачувані, що про те, як будуть розвиватися події в разі їх реалізації, остерігаються в Молдові навіть говорити. У будь-якому випадку, саме перше засідання парламенту буде дуже показовим. Саме тоді стане ясно, якою дорогою йтиме Молдова найближчі чотири роки.

Related Posts