Експертна думка

Офіційний візит президента Республіки Білорусь до України – основні підсумки

20-21 липня відбувся дводенний візит президента Республіки Білорусь О. Лукашенка до України і його зустріч з українським президентом.
За результатами зустрічі обидві сторони підписали низку взаємовигідних економічних угод з питань збільшення обсягів імпорту-експорту, промислової кооперації, закупівлі електроенергії, сільськогосподарської техніки, а також авіабудування. Лукашенко підтвердив високу результативність зустрічі з Порошенком: «Розмова була гранично довірливою і носила максимально конкретний характер».
В рамках переговорів українська сторона знову ознайомила Мінськ з актуальними подіями на Донбасі, Президентом України було відзначено роль Росії в нинішній ескалації конфлікту.

Приїзд білоруського президента до Києва супроводжувався вуличними акціями протесту. 20 липня близько 12.00 на Банковій пройшла акція українських націоналістів, які виступають проти викрадення з України з подальшим взяттям під варту в РБ білоруського добровольця Тараса Аватарова, який перебував у батальйоні «Правий сектор». Даною акції передувала прес-конференція даної тематики, організована представниками ОУН.

 

Передісторія

Українсько-білоруські відносини дещо погіршилися протягом 2014-2017 рр. за результатами анексії Криму Росією і конфлікту на Донбасі. Дані події неодноразово коментувалися білоруським Президентом досить суперечливо, тоді як деякі вищі посадові особи РБ допускали негативні висловлювання щодо українського Майдану. Значну стурбованість України викликають і заплановані на осінь 2017 російсько-білоруські військові навчання на території РБ. Сам Лукашенко називає ці навчання «важливим кроком щодо посилення безпеки Білорусі».

Причини візиту:

  • Формально – суто економічні питання, перш за все – падіння товарообігу між Україною та Республікою Білорусь в попередні роки, не дивлячись на те, що в першому півріччі 2017 року експорт картоплі України виріс на 68%, а 95% експорту довелося на Білорусь;
  • Фактично також – питання ескалації бойових дій на Донбасі;
  • Ймовірно також – обговорення запланованих на вересень спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017», в яких передбачена участь понад 10 тис. Солдатів РФ і РБ, декларування Лукашенко гарантій невтручання в ситуацію в Україні під час навчань.
  • Даний візит взаємовигідний як Україні, так і Білорусі – оскільки перша шукає дипломатичних союзників проти РФ в традиційно російської сфери впливу, тоді як білоруський президент – прагне відновити свою суб’єктність і здатність домовлятися в очах західних лідерів.

ПРОГНОЗ

У короткостроковій перспективі:

  • Збільшення товарообігу між Україною і РБ, розширення логістики вантажних перевезень між РБ і України.
  • Посилення популістської, «примиренської» і одночасно проросійської риторики А. Лукашенко під час і після проведення спільних білорусько-російських навчань восени 2017 р
  • Посилення співпраці українських націоналістів і опозиційних білоруських суспільно-політичних сил, реанімація геополітичного концепту Міжмор’я.

У середньостроковій перспективі:

  • Активізація непрямих переговорів лідера Білорусі з представниками західних держав і міжнародних організацій – з метою демонстрації їм самостійності і суб’єктності керівництва РБ.
  • Ускладнення внутрішньополітичної ситуації в РБ: проведення численних акцій протесту націонал-патріотичних і проєвропейських громадських організацій;
  • Посилення політичного і торгово-економічного тиску РФ на керівництво РБ

Олексій Курінний, експерт, член правління ФПДІ

Related Posts