Молдова/Румунія

Молдова піднялася на вісім пунктів в світовому рейтингу економічної свободи

Республіка Молдова зайняла 97 місце з 180 країн в “Індексі економічної свободи – 2019”, підготовленому американським дослідницьким центром “Heritage Foundation” та газетою “The Wall Street Journal”. Рейтинг оцінює відкритість економік різних країн, передає МОЛДПРЕС з посиланням на дослідження “Index of Economic Freedom 2019”, повідомляє yam.md

Молдавська економіка отримала 59,1 бала зі 100 і піднялася на вісім рядків у світовому рейтингу. Республіка Молдова знаходиться в групі 63-х “переважно невільних країн” і все більше наближається до країн, економіка яких характеризується як “помірно вільна”. За останні три роки Молдова піднялася на 20 позицій і поліпшила свої досягнення на два пункти.

 Згідно з “Індексом економічної свободи”, Молдова займає 40 місце з 44 держав Європи, а її загальна оцінка нижча за середній показник по регіону (68,6 бала) і глобального (60,8 бала). Молдова випереджає в світовому рейтингу Росію, Намібію і Китай. У доповіді наголошується, що молдавська економіка виросла на 0,7 п. П. В порівнянні з минулим роком, що стало результатом поліпшення юридичної ефективності, урядових витрат і податкового здоров’я.

«Внутрішній політичний глухий кут, викликаний в тому числі Росією, підриває структурну реформу і реалізацію потенціалу країни. Уряд спробував усунути слабкі сторони фінансового сектора, але економічному зростанню перешкоджають повсюдна корупція і заборона Росії на імпорт сільськогосподарської продукції з Молдови. Економіка залишається вразливою перед обличчям слабкого адміністративного потенціалу, нестабільних бюрократичних інтересів, більш високих цін на паливо, російського політичного та економічного тиску і недозволеного сепаратизму в Придністровському регіоні », – йдеться в звіті” Heritage Foundation “та газеті” The Wall Street Journal “.

На думку авторів звіту, молдавська економіка залишається залежною від грошових переказів емігрантів і від сільгоспсектора.

Республіка Молдова отримала вищі оцінки в порівнянні з попереднім роком по семи з 12 показників, в тому числі по “прав власності”, “свободу бізнесу”, “сплату податків”, “юридичної ефективності” і ін. За двома розділами молдавська економіка залишається в стагнації: це “свобода інвестицій” і “фінансова свобода”.

У той же час Республіка Молдова отримала оцінки на рівні країн, що займають лідируючі позиції, за показниками “податкового тягаря” (92,0 бала), “сплаті податків і зборів” (85.4 бала), в яких вітчизняна економіка кваліфікується як вільна.

Перші три місця в світовому рейтингу займають Гонконг, Сінгапур і Нова Зеландія.

Related Posts