Uncategorized Балтія Польща Співробітництво

Литва і Польща об’єднають зусилля проти «Газпрому»

Литва підтримає Польщу у міжнародній справі оскарження рішення Єврокомісії щодо антимонопольного розслідування діяльності «Газпрому» в Центральній і Східній Європі. Обидві країни не згодні з тим, що у травні минулого року Єврокомісія не наклала штраф на російський концерн.

Про це повідомляє литовське видання Verslo Zinios.

27 лютого уряд Литви підтримав пропозицію Міністерства енергетики долучитися до польської компанії PGNiG  у розгляді справи в Суді Європейського Союзу. «Пропонуємо приєднатися до цієї справи, підтримавши польське підприємство, адже результат справи для Литви важливий насамперед тому, що в разі перемоги ми зміцнимо свої можливості відстоювати інтереси наших споживачів газу, а саме щодо 1,5 млрд євро, які були підраховані як теоретичний збиток», – сказав на урядовій нараді міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.

За словами міністра рішення Єврокомісії суперечить головним цілям енергетичної політики ЄС. Литва вважає, що російський монополіст повинен компенсувати споживачам газу завдані збитки внаслідок нечесного ціноутворення і необґрунтовано завищених цін. «Газпром», зловживаючи монопольним становищем на ринку, заподіяв литовським споживачам збитки на суму понад 1,5 млрд євро» – переконана литовська сторона.

Литовський посадовець зазначив, що відмова Єврокомісії штрафувати російський концерн, є політичною поразкою Литви і  низки країн регіону, а штраф, міг би зміцнити позиції Вільнюса в судовому розгляді про компенсацію в 1,5 млрд євро в Стокгольмському арбітражі. Наявна ситуація робить «зобов’язання» «Газпрому» на практиці майже непридатними ні на газовому ринку Литви, ні на газових ринках Центральної Європи», – сказав міністр.

До цього Єврокомісія протягом семи років вивчала діяльність «Газпрому» в Європі, закидаючи російській компанії перешкоджання чесній конкуренції і  завищення цін на поставки газу в Східну Європу, що «Газпром», в свою чергу, заперечував. Попри це, після розгляду справи у травні цього року, Єврокомісія не наклала штрафи на російський концерн, проте поклала на нього низку зобов’язань, щоб забезпечити безперешкодне постачання газу за конкурентною вартістю до Центральної і Східної Європи.

Польща й інші країни, які постраждали від монополістської політики «Газпрому», були невдоволені, відсутністю покарання для російського концерну й сподівалися на штраф близько 10% річного обороту монополіста. В жовтні минулого року польська компанія PGNiG вже оскаржила рішення Єврокомісії. Обидві країни сподіваються об’єднаними зусиллями досягти справедливості та європейської солідарності у протистоянні з російським енергетичним гігантом та переконати керівні органи ЄС підтримати їхню позицію.

Related Posts