Аналітика Антиросійський фронт Експертна думка НАТО Новини Міжмор'я Польща Співробітництво США

Яцек Чапутович: Росія – головна загроза для країн НАТО

Загроза з боку Росії була головною темою засідання Північноатлантичної ради у Держдепартаменті США

Так, як у минулому Радянський Союз, так сьогодні Росія є головною загрозою для держав Північноатлантичного альянсу. Таку думку висловив у Вашингтоні голова МЗС Польщі Яцек Чапутович, який взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, що відбулася у Державному департаменті США у 70-річчя створення Північноатлантичного альянсу. Загроза з боку Росії була у четвер головною темою засідання Північноатлантичної ради – головного органу прийняття рішень НАТО.

За словами міністра Чапутовича, у НАТО є збіжність оцінки загрози з боку Росії, передає “Польське радіо”.

«Росія є для держав НАТО головною загрозою. Ми тут у 70-річчя створення НАТО. Я нагадаю, що НАТО було створено, коли Радянський Союз був цією загрозою. Нині, всі це підтвердять, Росія є цією загрозою для держав НАТО, якій треба протидіяти. (…) (Під час засідання) звернено увагу на дестабілізуючу роль Росії у міжнародній сфері, передусім в Україні, в Азовському морі, втручання у внутрішні справи західних країн, на атаки, зокрема з використанням хімічної зброї, як у Сполученому Королівстві. Звернено увагу теж на дії Росії в Сирії та у Венесуелі», – повідомив міністр Чапутович у розмові із групою польських кореспондентів у Державному департаменті.

На переконання очільника польської дипломатії, відповіддю на все більшу загрозу з боку Росії має бути збільшення можливостей стримування, що пов’язано зі збільшенням витрат на озброєння. «У цілому держави НАТО витратять майже на 100 млрд доларів більше на озброєння, але Сполучені Штати хочуть, аби збільшення оборонних бюджетів було ще швидшим», – додав він.

За словами міністра, проект Nord Stream 2 послаблює енергетичну безпеку Європи і дає Росії додаткові ресурси, які Москви може витрачати на збільшення військової сили та озброєння.

Міністри закордонних справ НАТО прийняли у також вчора у Вашингтоні спільну декларацію, у якій похвалили здобутки Альянсу та наголосили на дотриманні п’ятої статті (Північноатлантичного договору про колективну оборону – ред.). Очільники дипломатії звернули увагу на дії Росії, загрозу тероризму та спроби підірвати міжнародний порядок.

Міністри закордонних справ підкреслили, що протягом 70 років Північноатлантичний договір гарантував свободу, безпеку, демократію та верховенство права на території, де живе мільярд громадян. «Наголошуємо на наших трансатлантичних зв’язках між Європою та Північною Америкою, підтверджуємо вірність принципам Статуту Організації Об’єднаних націй та непохитне дотримання п’ятої статі Вашингтонського договору, що атака на одного союзника є атакою на всіх», – написано у декларації.

Міністр наголосили також на загрозах. До них вони зарахували більш агресивну поставу Росії та усі форми терористичної активності. Вони застерегли від порушення міжнародного права, неконтрольованої міграції, гібридних загроз та кібератак.

Очільники дипломатії підкреслили, що відповіддю на ці загрози має бути збільшення можливостей колективної оборони.

Related Posts