Новини Міжмор'я Про Україну

Росія продовжила арешт для українських моряків до 24 липня

Суд у Москві продовжив арешт до кінця липня арешт для 24 захоплених Росією українських моряків

У середу, 17 квітня, суд у Москві продовжив до 24 липня арешт для 24 полонених українських моряків, затриманих у листопаді 2018 року у районі Керченської протоки. Суд відхилив клопотання адвокатів, які вважають моряків військовополоненими, аби у справі арешту висловився військовий суд, передає “Польське радіо”.

Процес пройшов за зачиненими дверима на прохання прокурора, який послався на таємницю розслідування та міркування безпеки. Як і на попередніх судових засіданнях, моряки були розділені на чотириособові групи і суд оголошував рішення у справі кожної з груп. Журналістів та рідних моряків – кількадесят осіб – впустили до залу судових засідань тільки на оголошення рішення.

Перед будинком московського суду в одноособовій демонстрації взяв участь активіст, який тримав плакат із написом: «Свободу українським морякам».

Перед ЗМІ виступила українська омбудсмен Людмила Денісова. Вона повідомила, що моряки почуваються добре. Вона теж запевнила, що «у різних форматах» триває діалог у справі можливості повернення їх додому.

Суд відхилив також у середу прохання адвокатів, аби клопотання ФСБ про продовження арешту розглядав військовий суд. Влада України і самі моряки говорять про те, що затримані мають статус військовополонених. Таку думку підтримали російські правозахисники з організації «Меморіал», які, крім того, визнали моряків черговими політичними в’язнями Кремля.

Водночас у Європейському Союзі вкотре закликали Росію до негайного і беззастережного звільнення українських моряків.

«ЄС неодноразово заявляв про свої очікування, що Росія негайно і беззастережно звільнить 24 захоплених українських моряків. Поки моряки залишаються в ув’язненні, Росія повинна поважати їх право на юридичне представництво, безперешкодний доступ з боку консульської влади і забезпечити, щоб усі члени екіпажу отримували належну медичну допомогу, оскільки деякі з них були поранені під час захоплення», – йдеться у заяві речниці європейської Служби зовнішніх дій Майї Косьянчич. Вона нагадала, що ЄС вже відреагував на ескалацію в Керченській протоці, внісши російських чиновників до санкційного списку.

У вівторок Україна заявила, що звернулася до Міжнародного суду з морського права, аби він вжив заходів, що змусять Росію звільнити екіпажі захоплених кораблів. У відповідь МЗС Росії заявило, що Міжнародний суд з морського права не має юрисдикції для розгляду «керченського інциденту». Також у відомстві вважають, що міжнародний судовий розгляд «не повинен перешкоджати кримінальному розслідуванню, що ведеться в Російській Федерації».

Related Posts