Аналітика Грузія/Вірменія Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Про Україну

Ченуша: Дострокові вибори є неминучим інструментом на Україні і в Молдові

Дострокові парламентські вибори вже фігурують в порядку денному української політики і призначені на 21 липня 2019 року.

Те ж саме може відбутися найближчим часом в Молдові, коли закінчиться крайній термін для активації парламенту, пише політолог Діоніс Ченуша, передає point.md

Президент Додон розслідує законний термін можливого розпуску парламенту в червні і подальшу організацію дострокових парламентських виборів, нагадує політолог. Він так само зазначає, що згідно з виборчим законодавством, вибори можуть відбутися восени 2019 року.

Діоніс Ченуша порівнює ситуацію в Молдові з ситуацією в Грузії. Якщо з партії Іванішвілі будуть масово дезертирувати її човни, тоді дострокові вибори до проведення звичайних виборів, запланованих на 2020 рік, можуть стати привабливою ідеєю, особливо тому, що вони дозволять використовувати змішане голосування, дійсне до 2024 року.

Президент Зеленський планує передати успіх президентських виборів своїм формуванням Партії “Слуга народу”, використовуючи дострокові вибори, призначені на 21 липня, підкреслює Діоніс Ченуша. Доброзичливий парламент дозволив би йому прийняти популістські заходи, які обіцяє громадянам в ході виборчої кампанії, відзначає політолог.

Крім того, дострокові вибори неминучі в Молдові, де неможливість формування коаліції може призвести до припинення мандата обраного 24 лютого 2019 року парламенту.

Дострокові вибори можуть мати деструктивний характер, оскільки збереження змішаного голосування збереже практично ті ж результати для основних трьох політичних сил: ПСРМ – 35 мандатів, ДПМ – 30, а ACUM (ПДС і Платформа DA) – 26, нагадує політолог.

З цієї точки зору існуючу політичну кризу не буде врегульовано, а тільки відкладено і, відповідно, укріплено. Разом з цим буде відкладена можливість відновлення зовнішнього фінансування, а політична дестабілізація в країні відіграє негативну роль для інвестицій і стимулює міграцію громадян, аргументує Діоніс Ченуша.

Для Грузії дострокові вибори можуть послужити лише спробою відновити соціальний договір з громадянами, які все частіше протестують, вимагаючи поліпшення умов праці і життя, пише політолог.

Згідно грузинським опитуваннями, тільки 21% громадян готові підтримати “Грузинську мрію” і 15% Об’єднаний національний рух. А з іншого боку, з 37 політиків, олігарх Іванішвілі сприймається вкрай негативно – 39%, підкреслює політолог. Він зазначає, що дострокові вибори не є рятівним рішенням, але це дозволило б Іванішвілі зменшити порив опозиції.

Дострокові вибори можуть бути використані для перегляду політичної системи, якщо буде відновлено пропорційне голосування, щоб врівноважити важелі впливу олігархічних груп України, Молдови і Грузії, пише в ув’язненні політолог.

Related Posts