Молдова/Румунія Позиція

“Господар Молдови” покинув країну

Лідер Демократичної партії Молдови та найбільший олігарх країни Влад Плахотнюк виїхав з країни після відставки уряду демократів.

Про це повідомляє  УНН  посиланням на заяву прес-служби партії.

Пізно ввечері ввечері 14 червня, одразу після оголошення про відставку провладного уряду, з аеропорту Кишенева вилетіло п’ять чартерних літаків. Молдовські медіа припустили, що разом з високими посадовцями, на борту літака залишив країну і “господар Молдови” Плахотнюк. Однак невдовзі стало відомо, що олігарх покинув країну автомобілем, й через Придністров’я виїхав до Одеси.

Демократична партія, яка перебуває під контролем Плахотнюка, контролює більшість керівних посад в країні, в тому числі 90 % мерів міст. Демпартія з цього приводу вже зробила офіційну заяву. “У зв’язку зі спекуляціями, що з’явилися в ЗМІ про так зване зникнення лідера ДПМ, відзначаємо, що Плахотнюк поїхав на кілька днів з країни до своєї сім’ї”, – йдеться в повідомленні.

Нова прем’єр-міністерка Молдови Майя Санду вже оголосила, що лідер Демпартії, олігарх Плахотнюк відповість за свої дії за законом.

Виїзд олігарха став одним із наслідків розв’язання політичної кризи в Молдові, в якій існували фактично два уряди. Соціалісти, очолювані президентом Додоном і блок ACUM сформували уряд на чолі з Майєю Санду, яку відмовлялася визнавати Демпартія Молдови, посилаючись на те, що уряд було сформовано пізніше встановленого терміну.

Але 14 червня заступник голови Демпартії Володимир Чеботар повідомив, що весь уряд демократів  Павла Філіпа в повному складі йде у відставку, зазначивши, що “Демпартія не тримається за владу”, — заявив політик.

Related Posts