Грузія/Вірменія Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Голова МЗС Польщі запропонував підняти Східне партнерство на вищий рівень

Яцек Чапутович підтримав ідею початку перемовин про вступ до ЄС на запит країн Східного партнерства

У четвер, 11 липня, міністр закордонних справ Яцек Чапутович закликав до зміцнення ініціативи Східного партнерства. Йдеться про співробітництво Європейського Союз із Грузією, Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією та Білоруссю. Польський міністр підтримав ідею початку перемовин про вступ з державами цієї групи, якщо країна зробить такий запит, передає “Польське радіо”.

У четвер у грузинському Батумі Яцек Чапутович взяв участь у 16-ій Міжнародній конференції, що цьогоріч присвячена 10-річчю Східного партнерства.

Очільник польської дипломатії оцінив, що попереднє десятиріччя співпраці зі східними сусідами було максимум того, що можна було досі досягнути. Він зазначив, що Партнерство посприяло розвитку і стабільності усіх шести країн, а у більшості з них введено європейські правові стандарти.

На переконання Чапутовича, потрібно продовжувати програму Східного партнерства і навіть винести її на вищий рівень – «Східне партнерство плюс». Він пояснив, що інституціоналізація могла би полягати у створенні секретаріату Партнерства або створенні механізму ротаційного голосування, аби дозволити окремим державами керувати працею групи.

На переконання голови МЗС Польщі, країни Східного партнерства могли би частіше брати участь у різних зустрічах у рамках ЄС. Яцек Чапутович підтримав відкритість у контексті можливого початку перемовин про вступ зі східними партнерами.

«Якщо такий запит про початок перемовин з’явиться, ми повинні відповісти позитивно, аби показати нашу підтримку для країн регіону», – сказав він, уточнивши, що такі розмови – це тільки початок процесу, а не прийняття даної країни у структури ЄС.

Яцек Чапутович наголосив, що країни Євроспільноти мають «моральний обов’язок» підтримувати країни Східного партнерства. Він зазначив, що Польща, як непостійний член Ради Безпеки ООН, постійно нагадує про необхідність збереження територіальної цілісності як Грузії, так і України.

Related Posts