НАТО Новини Міжмор'я Польща Співробітництво США

Яцек Чапутович: Для Польщі трансатлантичні відносини є ключовими

Голова МЗС Польщі сказав, що без підтримки та сильного зв’язку зі США безпеки у нашій частині Європи немає, передає “Польське радіо”.

«Трансатлантичні відносини для нас є ключовими. Немає безпеки у нашій частині Європи без підтримки та сильного зв’язку зі США», – наголосив у четвер міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович під час дискусії під назвою «Building a Transatlantic Agenda to Secure the Next Century», зорганізованій аналітичним центром Атлантична рада (Atlantic Council) у Вашингтоні у межах конференції під назвою «The United States and Central Europe. Celebrating Europe Whole and Free, Building the Next Century Together» («Сполучені Штати і Центральна Європа. Святкуючи об’єднану і вільну Європу, спільно будуючи наступне століття»).

Міністр Яцек Чапутович нагадав про дуже добре співробітництво Польщі та США, зокрема, у військові та енергетичній сферах, включно з планами розгортання на терені Польщі додаткової тисячі американських солдатів та роллю США у диверсифікації джерел газу для Польщі.

«Підписана нещодавно президентами Польщі та Сполучених Штатів декларація про оборонне співробітництво у справі присутності збройних сил США на території Польщі є доказом розширення наших двосторонніх відносин у ключовій безпековій сфері», – констатував він.

Під час свого виступу міністр Чапутович підтримав також зміцнення гармонійної співпраці у рамках трансатлантичної спільноти в умовах дедалі більших викликів для міжнародного ладу, включно з ситуацією на Близькому Сході та загроз з боку Росії і Китаю. Міністр нагадав теж про значення, яке в реалізації концепції «вільної та неподільної Європи» відіграло приєднання багатьох країн Центрально-Східної Європи, включно з Польщею, до НАТО та Європейського Союзу.

«Ми мусимо зберігати політику „відкритих дверей” НАТО для усіх європейських країн, котрі відповідають критеріям членства», – підкреслив Яцек Чапутович.

Говорячи про Ініціативу Трьох морів (Тримор’я), міністр Чапутович зазначив, що одним із найважливіших її завдань є створення інфраструктури, що збільшить енергетичну безпеку регіону. Він переконаний, співпраця держав Ініціативи Тиимор’я є ключовою особливо у зв’язку із проектом Nord Stream 2.  

«Енергетична співпраця є також важливим фундаментом польсько-американських відносин», – сказав міністр Чапутович. «Маємо у цьому спільні інтереси і реалізуємо їх завдяки двостороннім договорам на постачання американського скрапленого газу до Польщі», – нагадав він.

Related Posts