Аналітика Грузія/Вірменія НАТО Новини Міжмор'я Співробітництво США

Грузинські експерти про візит американського літака «P-8 Poseidon» в Грузію

Вперше в Грузію прибув літак морського патрулювання США «P-8 Poseidon». Про ефективність і значення літака говорить головний редактор журналу “Арсенал” Іраклій Аладашвілі, який заявив газеті “Резонанс”, що “Посейдон” може контролювати акваторію всього Чорного моря, і берегову лінію Грузії, в тому числі окупованих територій, передає Грузія online.

Аналітик з військових питань Вахтанг Маїсая заявив, що Грузія знаходиться в досить значному ареалі американо-російського військового протистояння, нової холодної війни. За його словами, “будь-які театралізовані геополітичні дії пішли в минуле”, оскільки, на думку Маїсая, сьогодні на тлі загострених відносин цих двох країн значення Грузії, як стратегічного партнера, перемістилося на другий план.

За словами Аладашвілі, візит такого історичного значення стався і в 2000 роки, коли міністром оборони був Давид Тевзадзе. Тоді приліт до Грузії літака типу “Авакс” дальнього радіолокаційного виявлення та управління викликав серйозну тривогу російської влади.

«P-8 Poseidon» – це американський літак для виявлення підводних човнів, створений на базі пасажирського “Боїнг 737”. До нього додана спеціальна радіоелектронна апаратура, а також є і озброєння. Його головне завдання, спочатку виявити підводний човен противника, в тому числі атомну, і після виявлення використовувати проти них кероване озброєння.

“У чорноморській акваторії він може досить ефективно проконтролювати підводну і надводну ситуацію. В останні роки склад Чорноморського флоту Росії зріс до шести підводних човнів, і ці російські підводні човни можуть випускати крилаті ракети типу” Калібр “. У разі старту з акваторії Чорного моря вони покриють більшу частину Європи.

“На початку 2000-х років, в період міністра Давида Тевзадзе в Тбілісі також вперше сів літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління” Авакс “, який представляє повітряні очі НАТО, тоді цей літак здійснив показовий політ вздовж Кавказького хребта, в південному напрямку, за яким тоді пішов великий протест російської влади “- зазначив Аладашвілі.

“Історичний візит – вперше в Грузію прилетів літак морського патрулювання США” P-8 Посейдон “, який в рамках візиту в східній частині Чорного моря разом з береговою охороною Грузії провів навчання, що ще раз підкреслює тверде військове партнерство Грузії та США” – сказано в заяві посольства США в Грузії.

Вахтанг Маїсая називає цей візит США якоїсь демонстрацією. На його думку, в даному конкретному випадку головною метою Америки є російська Федерація, з якої у Сполучених Штатів Америки досить загострені відносини.

«P-8 Poseidon» бореться з підводними кораблями, і його функція вдарити по ним. У нього досить серйозний статус військового корабля. Його вхід пов’язаний з превенцією стримування російського флоту на Чорному морі. Очевидно, це входить в концепцію НАТО, щоб вхід цього корабля в акваторію Чорного моря осмислювався в рамках постійнодіючого морського угруповання.

Related Posts