Аналітика Новини Міжмор'я Польща Про Україну

«Польсько-українське полум’я братерства»

Напередодні 99 річниці Варшавської битви запалять по всій Польщі свічки на могилах воїнів УНР

14 серпня, напередодні святкування 99 річниці Варшавської битви, по всій Польщі польські та українські скаути (гарцери та пластуни) запалять «Полум’я братерства» на могилах солдатів Української Народної Республіки, котрі в 1920 році спільно із Військом польським боролися проти більшовиків та Червоної армії, передає “Польське радіо”.

З ідеєю проведення польсько-української акції виступили у Союзі польського гарцерства (ZHP), який запросив до співпраці українських скаутів із організації «Пласт Польща».

«Ми проводимо різні заходи, пов’язані із майбутнім 100-річчям польсько-більшовицької війни. Водночас ми розуміємо тему українців як найбільшої нині у Польщі національної групи. Ми бачимо проблеми, пов’язані зі ставленням поляків до української меншини та іммігрантів з України. Ми шукаємо способів, аби це ставлення було якнайліпше», – вказав Матеуш Стахевич із ZHP.

«Є така модна позиція не чіпати польсько-української історії, бо вона надто складана і завжди буде отрутою. Якщо у щоденному житті ми добре розуміємо одні одних, то у мить, коли зачіпаємо історію, відразу хтось вискакує із звинуваченнями українців у злочині на Волині, стрілянні у львівських орлят або участі в придушенні Варшавського повстання. Результатом цього є дуже багато негативних думок, коментарів і того, що вбиває добрі взаємини (…). З’явилися твердження, що українці є народом без історії, без культури і державної традиції. Ми хочемо показати, що це неправда, і висвітлити ті історичні події, у яких, як поляки, ми дуже завдячуємо українцям. Українські ветерани війни 1920 року є також нашими героями», – підкреслив Стахевич.

На терені Польщі є понад 200 місць поховання українських солдатів. У 70 із них спочивають ті, хто в 1920 році спільно із Військом польським боролися проти Червоної армії. Завдяки ініціативі польських гарцерів та українських пластунів «Полум’я братерства» горітиме у понад 30 місцевостях по всій Польщі.

За словами Олени Боднар із «Пласту Польща», нинішня акція є репетицією перед святкуванням 100-річчя Варшавської битви. «Головна ідея ініціативи: вшановуючи минуле, ми намагаємося діяти для майбутнього. Ми хочемо звернути увагу на те, наскільки важливо, аби українці та поляки співпрацювали між собою. Аби вони шукали позитивні моменти у нашому спільному минулому і йшли разом уперед», – сказала пластунка.

Related Posts