Про Україну Співробітництво

Німеччина закликає провести терміновий “нормандський” саміт в Парижі

Лідери Німеччини та Франції закликають провести якнайшвидший саміт держав “нормандського формату”. Така заява була озвучена на зустрічі G7 канцлеркою ФРН Ангелою Меркель – повідомляє DW.

За словами німецької канцлерки, вона та президент Франції Еммануель Макрон воліли б, щоб такий саміт відбувся на найвищому рівні після проведення підготовчої зустрічі радників чи міністрів закордонних справ “нормандської четвірки” – Німеччини, Франції, України та РФ.

Містом прийому оголошеного саміту має стати Париж, адже минула зустріч лідерів “нормандського формату” відбулася у ФРН в 2016 році. Ангела Меркель зауважила важливість якнайшвидшого проведення зустрічі задля поглиблення успіхів переговорів у Мінську. Лідерка Німеччини вважає, що з новим президентом України Володимиром Зеленським є можливість прогресу. “За наявності доброї волі обох сторін ми мали б можливість досягти прогресу”, – наголосила канцлерка.

За словами Меркель, тема обговорення конфлікту на Донбасі на саміті G7 є неоднозначною, а серед світових лідерів є як спільні, так і різні погляди на ситуацію. “Від імені Німеччини я дала чітко зрозуміти, що ми потребуємо прогресу у втіленні мінських домовленостей, аби знову мати змогу вести мову про залучення Росії до формату G7”, – наголосила Меркель. Такої ж думки дотримувалися інші учасники зустрічі, додала канцлерка.

Водночас, представники  дипломатичних відомств країн “нормандського формату” планують зустріч наприкінці серпня у Франції.

Related Posts