Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

Українські рятувальники отримали від поляків спеціальне спорядження

Польські рятувальники передали своїм українським колегам з Івано-Франківської та Закарпатської областей рятувальне спорядження на понад 46 тис. євро

Спорядження для порятунку на воді, сани для транспортування та одяг для гірських рятувальників, серед іншого, таке обладнання передали у четвер у Ряшеві українським рятувальним службам з Івано-Франківської та Закарпатської областей, передає Польське радіо.

Вартість переданого спорядження – це приблизно 200 тис. злотих (понад 46 тис. євро). Його придбали завдяки програмі «Польська допомога в розвитку» Міністерства закордонних справ Польщі. У четвер у підкарпатському регіональному управлінні у Ряшеві це спорядження передали українській стороні.

Як нагадав на пресконференції маршалок Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль, цього року самоврядна влада реалізувала четвертий випуск проєкту «Польської допомоги в розвитку». Цьогорічний проєкт був присвячений підтримці рятувальників з Івано-Франківської та Закарпатської областей.

У вересні цього року у межах першого етапу 20 рятувальників з України взяло участь у вишколах у спеціальному центрі воєводської комендатури Державної пожежної служби Польщі. Вони вдосконалювали, зокрема, організацію рятувальної операції на воді, а також безпечне проводення рятувальних заходів.

Ще одним вишколом став підготовлений у Бєщадах (Бескидах) за підтримки групи польських рятувальників курс із пошукової операції в горах. Під час вишколів, що відбулися у селі Стежниця неподалік Балигорода в Підкарпатському воєводстві, 12 рятувальників з України вивчили методи і техніки пошуків, поведінки загублених людей та правила командування і планування операцій у контексті загроз, що випливають з літніх та зимових умов.

За словами Ортиля, доповненням до проєкту є переказування українській стороні спеціалізованого обладнання. «Звісно, ми підписали угоди із Івано-Франківською та Закарпатською областями, але для того, щоб ці угоди були живими і давали підстави для фактичних заходів, нам потрібні кошти. І цими фінансовими інструментами є програма „Польської допомоги в розвитку”», – додав він.

На погляд маршалка, крім спільних вишколів рятувальних служб важливі також особистісні контакти та дружба. «Я впевнений, що така особистісна активність з обох боків буде абсолютно необхідною для проведення спільних рятувальних операцій», – зазначив Ортиль.

Присутній на церемонії начальник Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Володимир Чернецький подякував за подароване спорядження і обладнання. Він наголосив, що для рятувальників дуже важливими є вишколи, у яких вони брали участь у Польщі. «Реалізований проєкт дає нашим рятувальникам не тільки можливість одержання найновішого спорядження, але також дозволяє обмінюватися досвідом та встановити міжособистісні взаємини», – додав Чернецький. На його погляд, дуже важливим у цьому проєкті є також те, що у ньому беруть участь рятувальники, котрих об’єднує один регіон, тобто Карпати.

Related Posts