Новини Міжмор'я Позиція Польща

Міхал Куртика: Польща по-іншому досягатиме кліматичної нейтральності

Міністр навколишнього середовища Польщі Міхал Куртика сказав, що Польща має іншу точку початку досягнення кліматичної нейтральності, ніж деякі країни ЄС

Міністр довкілля Міхал Куртика, який був гостем Третього каналу Польського радіо, сказав, що таку позицію представила польська делегація на саміті ЄС, який нещодавно відбувся у Брюсселі. «Ми маємо абсолютно виняткову точку старту», – пояснив міністр.

«Для прикладу, візьмімо Францію, вона має 75 % енергії з ядерних джерел, а Польща має стільки ж, але в невідновлювальних джерелах, вугільних, то як можна говорити про те, що це суперництво до спільної мети – справедливе», – запитував гість Польського радіо.

Міністр довкілля Міхал Куртика пояснив, що кліматична нейтральність, якої хочуть досягнути у Європейському Союзі, означає те, що Польща як суспільство прагнутиме до того, аби викиди парникових газів були рівномірні з їх поглинанням. Гість Третього каналу Польського радіо додав, що кліматична нейтральність – це цивілізаційний задум.

«У цьому випадку ми вже не говоримо лише і виключно про енергетику, про енергетично-кліматичний пакет, як про це говорилося у 2008 році. Зараз мова йде про все: транспорт, промисловість, про те, з чого ми будемо виготовляти сталь, автомобілі», – пояснив міністр навколишнього середовища.  

Міхал Куртика підкреслив, що у світових кліматичних переговорах Польща виступає як член ЄС, але вона може знайти спільну мову з країнами, що розвивається, наприклад, з Індією чи Індонезією.  

Related Posts