Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Україна очікує від Польщі відновлення пам’ятників

Очільник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович хоче відновлення зруйнованих українських пам’ятників на території Польщі

Новий голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович на пресконференції 22 грудня висловив очікування, що зруйновані українські пам’ятники в Польщі будуть відновлені. А також, що проблема вшанування пам’яті історичних поховань буде деполітизована. Декілька тижнів тому українська сторона після двох років розблокувала заборону проведення пошуків польських жертв, похованих на території України, передає Польське радіо.

Як повідомив кореспондент Польського радіо в Києві Павел Бушко, за словами очільника Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, він хотів би, щоб позитивні кроки української влади зустрілися з відповіддю з боку Польщі. «Дуже би хотілося, щоб ті пам’ятники, які законні і знаходяться в Польщі, були відновлені. В нас точно є інформація про один пам’ятник, який законний і зараз зруйнований. З цього пам’ятника було б дуже добре починати діалог», – сказав голова УІНП. Антон Дробович заявив також про прагнення, щоб у сфері вшанування пам’яті між Польщею та Україною було менше політики. «Ми маємо відійти від перетягування канатів на політичній арені і почати історію спілкування про людську гідність, про права людини. Людина, яка померла, має право на гідне вшанування», – сказав голова УІНП.

Антон Дробович наголосив, що отримав від Посольства Польщі в Києві та польського Інституту національної пам’яті сигнали про готовність до конструктивної співпраці та має намір зустрітися з польським послом на початку січня.

Related Posts