Інші Новини Міжмор'я Польща

У Страсбурзі – дебати про верховенство права в Польщі, Угорщині та Чехії

Голосування у справі резолюцій про верховенство права відбудеться 16 січня, передає Польське радіо.

15 січня в Європейському парламенті відбудуться дебати, присвячені проблемі верховенства права в Польщі, Угорщині та Чехії. Польську владу частина депутатів ЄП звинувачує, зокрема, в порушенні незалежності судівництва, угорську – в обмеженні свободи ЗМІ, науки та культури, а чеську – в неналежному використанні євросоюзних коштів.

Значна частка християнських демократів, соціалістів та лібералів вважає, що така дискусія необхідна, позаяк вищеназвані країни порушують основні цінності ЄС. На думку консерваторів – це спроба довести до поділу Євроспільноти на Європу «А» та «Б».

У випадку Польщі та Угорщини Європейський парламент також ухвалить резолюцію стосовно верховенства закону. Цей документ включатиме заклик до Європейської комісії, щоб вжити заходів, які доведуть до тимчасового припинення дії нової Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі. Як пояснює євродепутат Анджей Галіцький, представник опозиційної в Польщі партії Громадянська платформа, «у випадку порушення трактатів ЄС, такі установи як Європейська комісія, повинні застосовувати адекватні засоби». За його словами, «Суд Європейського Союзу може визнати Дисциплінарну палату такою, що не існує, якщо вона порушує незалежність судової влади».

Колишній віце-голова Європейського парламенту Ришард Чарнецький, який є політиком керівної партії Право і справедливість, звинувачує Європейську комісію у намірі покарати нові країни ЄС за правові рішення, які введено в країнах Західної Європи, проте там їх не критикують. «Ця Європа „А” вважає, що не варто займатися фактом, що суддів апеляційного суду б’ють у Парижі, проте слід обговорювати політичні суперечки в Будапешті, Празі чи Варшаві. (…) Видно, що тут йдеться не про верховенство закону, а про обмеження конкурентоспроможності країн нашого регіону», – сказав євродепутат.

Стосовно Польщі Європейська комісія застосувала механізм сьомої статті договору про ЄС – це ствердження про ризик серйозного порушення цінностей Спільноти з боку держави-члена. У справі Угорщини на такий крок рішився Європейський парламент.

Голосування над резолюціями про верховенство права відбудеться 16 січня.

Related Posts