Аналітика Антиросійський фронт Балтія Інші Міжмор'я НАТО Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну Співробітництво

Маленька країна, яка розвалила СРСР: Литва відзначає День відновлення незалежності

Цього тижня 11 березня литовський народ відзначає тридцяту річницю проголошення Акту про відновлення незалежності Литви у 1990 році, після проголошення якого Литва стала першою з республік, що оголосила незалежність та вийшла з СРСР, фактично розпочавши процес його розпаду.

Дорога до свободи

Балтійські республіки СРСР ніколи не були органічною частиною радянської імперії і навіть пересічні росіяни розуміли потужність національних настроїв у Литві, Латвії та Естонії, як і те, що ці країни ніколи не забували про своєї відновлення незалежності.

Шансом на повернення державності стала горбачовська “Перебудова”, а в червні 1988 року в Литовській РСР виникає громадський рух “на підтримку перебудови” “Саюдіс”, який спочатку не публічно, а потім відверто поставив за мету вихід зі складу СРСР і відновлення незалежної Литви. Вже до кінця 1989 року “Саюдіс” нараховував понад 180 тисяч активних членів, значну частину яких становили литовські демократичні комуністи. Невдовзі, під впливом громадських настроїв на ідеї незалежності перейшла й Комуністична партія Литви на чолі з Альгірдасом Бразаускасом, яка повністю вийшла зі складу КПРС. По всій республіці розпочалися масові мітинги та протести з вимогами незалежності, демократизації та відкриття історичної правди про роль радянських спецслужб та кількість жертв у Литві після анексії 1940 року.

На демократичних виборах до Верховної ради Литви у лютому 1990 року “Саюдіс” одержує  беззаперечну перемогу, а лідер руху Вітаутас Ландсбергіс очолює парламент, який  пізніше був перейменований на Відновлювальний сейм. В ніч з 10 на 11 березня 1990 року литовський парламент одностайно оголошує акт “Про відновлення незалежної Литовської держави”, яка була створена ще 16 лютого 1918 року після розпаду та виходу зі складу Російської імперії, але потім була захоплена сталінським СРСР.  Акт 11 березня проголосив припинення на території Литви дії Конституції СРСР і відновлення Конституції Литовської держави 1938 року. А саме перебування Литви в складі Радянського Союзу було визнано окупацією на основі злочинного пакту Молотова-Ріббентропа.

Проте Москва агресивно зустріла прагнення литовського народу до свободи й через декілька днів З’їзд народних депутатів СРСР назвав дії Литви “незаконними” і зажадав протягом двох днів скасування прийнятих законів. Литовці ж відповіли на московські вимоги 250-тисячним мітингом у Вільнюсі на підтримку відновлення суверенітету. Не добившись бажаного, Москва розпочала економічну блокаду Литви, і в червні Сейм Литви змушений був тимчасово відкликати дату набуття чинності “Акту про відновлення незалежності”. Проте, враховуючи неефективність радянської блокади, яка відбувалася в умовах розвалу радянської економіки, Москва вирішила відновити владу над Литвою силовими методами.

В січні 1991 року радянські спецпризначенці почали захоплювати Будинок преси у Вільнюсі та стратегічно важливі будівлі у столиці. А під час штурму 13 січня вільнюського телецентру радянськими військами було вбито 14 і поранено близько тисячі осіб. Але спроби силового захоплення Литви провалилися і вже в лютому 1991 року відбувся загальнонаціональний референдум на якому 90% громадян висловилися за незалежність країни та вихід з Радянського Союзу.

І навіть, коли вже в другій половині 1992 року Російська Федерація знову розпочала економічну блокаду Литви, горда балтійська республіка провела низку економічних реформ, стабілізувала економіку та домоглася виводу російських військ зі своєї території. На відміну від України та інших радянських республік, незалежна Литва не приєдналася до СНД, чітко вибравши європейський вектор розвитку і вже 2002 році Литва стала членом Нато, а в 2004 році разом з Естонією і Латвією ввійшла до Європейського Союзу. Проте день своєї незалежності Литва відзначає не в березні, а виводить його з дати 16 лютого – утворення незалежної литовської держави у 1918 році, таким чином, збільшуючи давність своєї державності на ціле століття.

Разом до Міжмор’я

День 11 березня 1990 року став важливою сторінкою в історії не лише литовського народу, але й всіх країн Міжмор’я, зокрема й  України. Литва стала першою цеглиною, яка випала з радянської тюрми народів, яка наважилася кинути виклик Москві й почала розвал СРСР, не знаючи, чи не потопить Кремль литовців у крові. Але завдяки сміливому прикладу литовського народу, який розпочав свій шлях до свободи, посипалася радянська імперія і невдовзі стала незалежною й Україна.

Литва стала однією з небагатьох країн “ближнього зарубіжжя”, з якою в України чи не найкращі стосунки й при цьому немає жодних конфліктних тем. Навіть історія, в якій Литва у XIV столітті заволоділа українськими землями Київщини, Волині, Поділля, Переяславщини нас не розділяє. І навіть не тому, що литовці стали визволителями Русі від монголо-татарського іга, але й тому що литовці були за влучним висловом “найдобрішими завойовниками” в історії України, які на відміну від інших окупантів, не нав’язували своєї мови та релігії, не знищували, а навпаки – допомагали розвивати українську культуру. І зрештою, сучасна українська нація й сформувалася  в часи Великого Князівства Литовського. Це унікальний приклад в історії, коли навіть війни та завоювання не посварили, а лише зміцнили дружбу українського та литовського народів, не залишивши історичних образ.

У ХХІ столітті україно-литовська співпраця у сфері безпеки пішла далі декларацій та політичних заяв. Литва взяла участь у створенні спільної литовсько-польсько-української бригади в 2014 році, а у наступні роки передавала Україні озброєння: десятки кулеметів та мінометів і мільйони патронів, що були особливо актуальними після втрати патронного заводу в Луганську. Дуже показовим прикладом підтримки Литвою України стала позиція Вільнюса під час розгляду пакету європейських санкцій після захоплення Росією українських моряків в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Нові антиросійські санкції принципово заблокувала Італія, яка вже традиційно прагне скасування обмежувальних заходів проти РФ. За неофіційною інформацією, для досягнення компромісу в спільній європейській позиції щодо РФ, Литва навіть прийняла п’ять сімей сирійців, що прибули до Італії в обмін на поступки Риму у російському питанні. Вільнюс продемонстрував готовність платити з власної кишені заради збереження антиросійських санкцій та дипломатичної підтримки України.

День відновлення незалежності Литви є важливим днем для України, адже сьогодні Литва та Україна залишаються ключовими країнами у протистоянні російській експансії в Європі та разом з Польщею – найбільш потенційними партнерами у розбудові Міжмор’я.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts