Інші Позиція Польща Про Україну Співробітництво

Польщі загрожує економічна криза через виїзд українських працівників

Масовий виїзд з Польщі на батьківщину десятків тисяч українців через пандемію коронавірусу і закриття кордонів, може зумовити економічну кризу в країні – повідомляє видання Financial Times.

Згідно останні даних, понад 100 тисяч українців повернулися до України через контрольно-пропускні пункти на сході Польщі. Більшість українців почали працювати у Польщі з 2014 року, коли економіка України впала через  російську агресію і  українці масово поїхали до європейських держав у пошуках роботи. Лише у 2019 році Польща видала 1,5 млн. короткострокових реєстрацій робочих місць громадянам України, що набагато  більше, ніж громадянам інших держав. Водночас, українські робітники допомогли впоратися з гострою нестачею робочої сили на польських фабриках, магазинах, будівництвах, фермах, в готелях і ресторанах.

Проте, через пандемію COVID-19 десятки тисяч українських працівників змушені повертатися на батьківщину, а підприємства, які в значній мірі залежать від робочої сили мігрантів, будуть змушені скорочувати виробництва або ж боротися за робочу силу. Зокрема, Союз фермерів Польщі заявив про економічний “параліч”,  якщо українці не зможуть в’їхати в Польщу для збору врожаю в 2020 році.

“Це наша проблема номер один. Якщо ви подивитеся на наших субпідрядників, у деяких з них до 70% робочої сили з України… Справа не в тому, що ці компанії зникають, але через брак людей вони відсувають строки виконання робіт, які у них були в контракті”, – наголошує член правління будівельної компанії Budimex Цезарій Мацка.

Як зазначив виконавчий директор найбільшого в Польщі рітейлера в сфері моди LPP Марек Пехоцкі, близько 200 з 800 українців, які працюють в розподільному центрі компанії біля міста Гданськ, поїхали. Це початок економічної кризи.

Українці  ж, у свою чергу, виїхали додому з різних причин. Дехто втратив роботу і помешкання. Інші побоюються, що проживання в житлах з великою кількістю робітників-мігрантів, загрожує більшому ризику зараження коронавірусом. Глава фонду підтримки українців в Польщі “Fundacja Nasz Wybor” Мирослава Керик зауважує, що оскільки польські урядові установи були закриті через пандемію, багато хто не зміг продовжити своє перебування і поїхали, щоб не ризикувати.

Для багатьох українських мігрантів майбутнє також  залишається невизначеним. Дехто планує повернутися до Польщі після завершення карантину. Інші ж побоюються економічних збитків підприємств та втрати робочих місць через банкрутства та нерентабельність. Натомість видання Bloomberg попереджає, що Польща ризикує втратити до 47 млрд. доларів на фоні масового від’їзду українців.

Related Posts