Новини Міжмор'я Польща

Головна кандидатка від опозиції відмовилася від участі у виборах президента

Віцеспікерка Сейму Малґожата Кідава-Блонська вирішила не брати участі у найближчих виборах президента Польщі

Кандидатка від опозиційної Громадянської коаліції (Koalicja Obywatelska) не братиме участі у найближчих виборах президента Польщі. Як заявила у п’ятницю, 15 травня, віцеспікерка Сейму Малґожата Кідава-Блонська, вона не хоче, аби її «тягарі» переходили на всю партію, передає Поьське радіо.

Польська політикиня під час пресконференції у Сеймі наголосила, що не братиме участі у президентських виборах. «По-перше, я впевнена, що за декілька тижнів ми будемо мати нового президента; ця важка ситуація у нашій країні, правова, конституційна ситуація закінчиться. По-друге, я не братимуть участі у цих виборах», – заявила віцеспікерка Сейму.

За її словами, у Польщі є «два запобіжники», котрі можуть зупинити погані дії в організації виборів: Сенат та місцева влада.

«Коли владі прийшла диявольська ідея проводити вибори посеред пандемії, (…) бажаючи організувати їх неконституційно, я не могла мовчати. Я повинна була голосно сказати. Якби не мій сильний голос та мовлення про бойкот, вибори у травні напевно би відбулися. Зараз у нас є шанс на вільні та демократичні вибори», – сказала віцеспікерка Сейму.

«Я знаю, що несу відповідальність за те, що сталося, бо зниження підтримки було призведене тим, що поляки не знали, чи я беру участь у цих виборах, чи ні, але для мене найважливішим було їхнє здоров’я, безпека і те, аби Польща постійно була демократичною державою, країною у серці Європи, європейською країною», – додала вона. Малґожата Кідава-Блонська заявила, що вірить у перемогу своєї політичної сили, але «не хоче, аби її тягарі переходили на усію партію».

Віцеспікерка висловила надію, що вибір, зроблений у п’ятницю керівництвом Громадянської платформи, дозволить кандидату від опозиції виграти.

Керівництво опозиційної Громадянської платформи має у п’ятницю прийняти рішення у справі зміни кандидата на пост президента. За неофіційною інформацією, новим кандидатом має стати мер Варшави Рафал Тшасковський. За інформацією деяких польських ЗМІ, обмірковувалася також кандидатура екс-міністра закордонних справ та екс-спікера Сейму Радослава Сікорського.

Related Posts