Аналітика Антиросійський фронт Балтія Інші Міжмор'я Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну Співробітництво США

Польський удар по “Газпрому” та енергетична незалежність України

Польський газопровід Baltic Pipe здатний не лише зруйнувати енергетичну монополію РФ в Центрально-Східній Європі, але й може гарантувати Україні справжню незалежність від російського газового зашморгу.

Балтійський конкурент “Газпрому”

Ще декілька років тому Польща взялася реалізовувати стратегічний проєкт, покликаний забезпечити енергетичну незалежність країни від російського газу, і зараз Варшава виходить у цьому напрямку на фінішну пряму.

Історія проєкту Baltic Pipe триває ще з 2001 року, коли дві нафтогазові компанії – данська DONG і польська PGNiG – підписали угоду про будівництво газопроводу через Польщу. Однак тоді російський газ був значно дешевшим, тож проєкт довгий час не реалізовувався. Але вже в травні цього року Варшава починає будівництво конкурента російського “Північного потоку” в Балтійському морі - газопроводу Baltic Pipe, завдяки якому з 2022 року, Польща зможе повністю відмовитися від російського газу. До того ж підраховано, що Польща у рахунках за газ до 30% віддає на фінансування армії РФ – заявив голова польської енергетичної компанії PGNiG. А польський президент Анджей Дуда назвав проєкт складовою енергетичного суверенітету Європейського Союзу.

Інноваційна ідея газового трубопроводу, протягнутого з Норвегії через Данію у Польщу, передбачає з’єднання вже існуючих європейських трубопроводів та спрямування норвезького газу до Центрально-Східної Європи. Запланована пропускна потужність магістралі – 10 млрд. кубометрів газу на рік. Проєкт протяжністю 230 км складається з наземної і морської і частин по дну Балтійського моря. Загальна вартість проекту – 1,5 млрд. доларів США. Плановий запуск в експлуатацію намічений на жовтень 2022 року.

Після початку будівництва газопроводу, Анджей Дуда повідомив, що вже в 2022 році Варшава самостійно вирішуватиме, чи купувати газ в Росії. До прикладу,  2019 року Польща спожила 19 млрд. кубометрів газу, з яких 9  мільярдів було куплено в РФ. Натомість потужність Baltic Pipe в обсязі 10 млрд. куб. м газу на рік для Польщі мала б компенсувати необхідність купівлі російських енергоносіїв. Не виключено, що певний час після запуску свого балтійського проєкту Польща продовжуватиме купувати російський газ, але це буде у значно менших обсягах, які жодним чином не впливатимуть на енергетичну незалежність країни. А розмова Варшави з “Газпромом”  тепер полягатиме лише у пропозиції значно дешевшої ціни. Іншими словами, Польща може продовжити працювати з “Газпромом”, але на своїх умовах.

А після розширення потужностей працюючих польських терміналів які прийматимуть норвезький газ, а також американський зріджений газ, Польща буде транспортувати блакитне паливо в Україну. Російський газовий монополіст втратить 10 млрд. кубометрів імпорту газу на додачу до втрати одного з найбільших ринків збуту в Східній Європі. Таку ціну  “Газпром” заплатить за газовий шантаж України, Польщі, та всієї Європи.

Особливим нюансом польського удару по “Газпрому” є те, що Baltic Pipe,  як і два російських трубопроводи «Північний потік» і «Північний потік-2», проходить по дну Балтійського моря і вони мали б перетинатися.  Однак росіяни не зуміли вчасно завершити будівництво газопроводу в Європу в обхід санкцій та позиції України. Наразі будівництво російського Nord Stream-2 призупинено через санкції США і вихід з проекту  ключових підрядників. А при плановому будівництві Baltic Pipe, який першим перетне точку потенційного перетину газопроводів, поки російський проект заморожено, “Газпрому” може знадобитися дозвіл польських конкурентів. Або ж росіянам доведеться прокладати труби над польським газопроводом витративши додаткові  мільярди євро.

Енергетичний шанс для України?

Польський президент Анджей Дуда окремо підкреслив, що Baltic Pipe також є частиною важливого співробітництва в рамках “Тримор’я”. “Оскільки ми будуємо газові хаби, які також дозволять постачати газ в сусідні країни, ті, хто зараз спільно з нами створюють, реалізують проєкт “Тримор’я”, включно з Україною. Дуже важливо, що Польща буде одним з тих гарантів енергетичної безпеки України, яка, як ми знаємо, роками піддається газовому, енергетичному шантажу з боку Росії. Тому цей елемент вкрай важливий для суверенітету і повної незалежності України”, – зазначив глава польської держави.

Скептики Baltic Pipe зазначають, що польський газопровід може зменшити обсяги російського газу, які Україна транспортує до ЄС, зробити невитребуваною українську газотранспортну інфраструктуру. Однак, новий енергетичний проєкт Польщі потенційно зможе гарантувати Україні енергетичну незалежність від постачань з Росії. А Україна з Польщею могли б спільно створити східноєвропейський газовий хаб: Baltic Pipe і польські термінали СПГ плюс українська ГТС та сховища газу. Таким чином втрата частини російських обсягів транспортування могла бути компенсована.

До того ж, ще в серпні 2019 року Україна, Польща і США підписали меморандум про енергетичну співпрацю, яка включатиме поставки американського скрапленого газу через Польщу. Проєкт зокрема, передбачає будівництво нового газопроводу між вузлом газу Германовичі на польській стороні і Більче-Волиця – на українській, який дозволить збільшити щорічну пропускну здатність до 5 млрд куб. м вже у 2020 році. Другий етап проєкту дозволить наростити прокачування до 8 млрд. куб. м на рік.

Будівництво польського газопроводу Baltic Pipe може стати реальним шансом позбутися російського газового зашморгу, який Москва використовує як зброю шантажу та неоколоніалізму проти країн Центрально-Східної Європи та стати потужним економічним підґрунтям для співпраці між країнами Міжмор’я.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts