Балтія Новини Міжмор'я

У Литві відзначають національне свято День державності

День державності пов’язаний із королем Міндовгом, засновником Великого князівства Литовського

У Литві відзначають національне свято День державності. Це свято пов’язане з коронацією єдиного литовського короля – Міндовга, якого вважають засновником Великого князівства Литовського. 6 липня у наших сусідів є днем вільним від роботи., передає Польське радіо.

Урочистості, пов’язані з вшануванням початку литовської державності, відбуваються у Палаці Великих князів литовських у центрі Вільнюса та перед Президентським палацом.
Це саме перед палацом глави держави, опівдні на щоглі були підняті державні прапори. Одним із елементів події є політ винищувачів НАТО, які патрулюють повітряний простір країн Балтії в рамках місії Baltic Air Policing.

На сьогодні у литовській столиці заплановано тематичні екскурсії, виставки, семінари та концерти. Кульмінацією свята стане вечірнє спільне виконання державного гімну Литви.

Князь Міндовг прийняв християнство в 1251 році, а через два роки він був коронований литовським королем. Його вбили в 1263 році, і опісля його країна повернулася до язичницької віри. Лише через сто років за панування короля Владислава Ягайла Литва знову прийняла християнство.

Related Posts