Новини Міжмор'я Польща

У Польщі перевірять узгодження Стамбульської конвенції з основним законом

Очільник уряду Матеуш Моравєцький заявив, що Польща надалі захищатиме жертви домашнього насильства

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький направив до Конституційного трибуналу (тобто конституційного суду Польщі) клопотання перевірити конституційність Стамбульської конвенції, передає Польське радіо.

Очільник уряду заявив, що сумніви стосуються неупередженості держави в питаннях світогляду та права батьків виховувати дітей згідно з власною совістю. За словами прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького, в громадській дискусії з’являються серйозні закиди стосовно Стамбульської конвенції: «А саме, що вона вдаряє в наш правопорядок, ідеологічне підгрунтя, неправильно визначає реальні джерела насильства щодо жінок і не надає ефективних засобів боротьби з домашнім насильством. Це дуже серйозні сумніви. Як уряд ми частково розділяємо ці побоювання, тому я вирішив направити до Конституційного трибуналу клопотання дослідити узгодження Стамбульської конвенції з конституцією».

Матеуш Моравєцький заявив, що незалежно від рішення Конституційного трибуналу, польська держава надалі захищатиме жертви домашнього насильства. Політик нагадав, що деякий час тому ухвалено закон проти насильства.

Цими днями міністр юстиції Збіґнев Зьобро подав до Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики документ про відмову від Стамбульської конвенції. За словами представників відомства юстиції, конвенція вводить шкідливі ідеологічні рішення, наприклад, поняття так званої соціокультурної статі на противагу біологічній статі.

Related Posts