Новини Міжмор'я Польща

Польща не планує відновлювати контроль на внутрішніх кордонах ЄС

Обмеження, що стосуються як лімітів в’їзду іноземців до Польщі, так і зобов’язання піддатися карантину, все ще чинні на зовнішніх кордонах ЄС – з Україною, Білоруссю та Росією

Ми не плануємо повертатися до контролю на внутрішніх кордонах Європейського Союзу. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Бартош Ґродецький. На сьогодні ми не маємо інформації про те, що будь-яка з країн ЄС планує закрити свої кордони, – наголосив представник Міністерства внутрішніх справ Польщі, передає Польське радіо.

Заходи контролю та обмеження перетину внутрішніх кордонів ЄС – з Німеччиною, Литвою, Чехією та Словаччиною – були введені Польщею навесні у відповідь на пандемію Covid-19. Обмеження були чинними від березня до червня. На той час подібні рішення застосовувалися й в інших державах-членах.

Заступник глави Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Бартош Ґродецький на питання, чи розглядається можливість повернення до таких обмежень через осіннє збільшення кількості інфекцій у Польщі та ЄС, заявив, що на сьогодні Польща не має інформації про те, що будь-яка з країн ЄС планує закрити свої кордони. «У Польщі також немає дискусій на цю тему. Ми не плануємо повертатися до внутрішнього прикордонного контролю», – пояснив політик. Бартош Ґродецький висловив сподівання, «що так і залишиться». 

Від березня до червня на внутрішньому кордоні ЄС було перевірено майже 2,5 мільйона людей, які в’їжджають до Польщі. Співробітники Прикордонної служби підкреслюють, що хоча контроль був тимчасово відновлений Польщею уже п’ять разів, він ніколи не мав такого масштабу. До контролю прикордонного руху та охорони так званого зеленого кордону щодня залучено приблизно 670 прикордонників.

Обмеження, що стосуються як лімітів в’їзду іноземців до Польщі, так і зобов’язання піддатися карантину, все ще діють на зовнішніх кордонах ЄС – з Україною, Білоруссю та Росією. Каталог осіб, на яких не поширюється заборона на в’їзд або карантинне зобов’язання, зазначений у нормативних актах Міністерства внутрішніх справ та адміністрації. В’їзд до Польщі нещодавно став можливим, серед інших, для білоруських громадян у зв’язку з політичною кризою в їхній країні.

Related Posts