Балтія Інші Новини Міжмор'я

Литва попросила Білорусь офіційну інформацію про аварію на Островецькій АЕС

Литва хоче мати доступ до інформації щодо фактичного стану білоруської АЕС, оскільки Островецька атомна станція побудована за 50 км від Вільнюса

Литва направила Білорусі ноту з проханням надати офіційну інформацію про найновіший інцидент на Островецькій АЕС. У неділю білоруська атомна станція припинила виробляти електроенергію, передає Польське радіо.

Міністерство закордонних справ Литви зазначає, що дуже важливо, щоб Литва та міжнародне співтовариство мали доступ до офіційної та фактичної інформації про ситуацію в білоруській АЕС. Тому Вільнюс зробив запит щодо негайної реакції на подію та пояснення її причин.

У ноті Литва вкотре звернулася до Білорусі з закликом призупинити введення в експлуатацію електростанції до часу впровадження, серед іншого, необхідних процедур безпеки та екологічних вимог.

Білоруську АЕС побудовано за 50 км від Вільнюса. У неділю електростанція перестала виробляти електроенергію. Білоруська сторона повідомила, що пошкоджено кілька трансформаторів напруги на одному з блоків, підключених до генератора. На її думку, подібні випадки не впливають на безпеку АЕС.

Офіційно перший блок Островецької електростанції був введений в експлуатацію минулої суботи у присутності президента Аляксандра Лукашенки. Вільнюс із самого початку виступає проти цієї інвестиції з міркувань безпеки.

Related Posts