Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Позиція Польща

Станіслав Жарин: Найбільшою загрозою для нас є діяльність Росії

Речник міністра-координатора спецслужб Польщі розповідає про різносторонню антипольську діяльність Російської Федерації

«Росія здійснює координовані інформаційні заходи проти Польщі, використовуючи багато різномовних каналів комунікації», – каже в інтерв’ю порталу cyberdefence24.pl речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин. За його словами, Москва робить це для того, щоб показати Польщу як країну, яка постійно створює проблеми в Європі, передає Польське радіо.

Жарин стверджує, що інформаційні заходи реалізуються з різних напрямків. «Найчастіше ми говоримо про російське джерело, але скоординовані інформаційні операції здійснюють й інші країни. Можна говорити про дипломатичну та інформаційну діяльність з боку Китаю – останні місяці ЗМІ називали цю діяльність „масковою дипломатією”. (…) ми маємо справу з різними державними суб’єктами, які проводять узгоджені дії, використовуючи інформаційні засоби», – стверджує він.

На думку Жарина, найбільшою загрозою є діяльність Російської Федерації. «Росія діє на основі брехні, маніпулює іміджем Польщі, НАТО, Заходу, бреше свідомо і цинічно, щоб одночасно досягти своїх цілей і нашкодити нам. Брехня стала способом впливу Росії на інші країни. З іншого боку, слід пам’ятати, що дезінформація та пропаганда пов’язана з іншими інструментами, що використовуються Росією. Ось чому саме з цього напрямку може йти найбільша загроза національній безпеці нашої країни – операції з дезінформації є частиною більш широкого спектру заходів, що застосовуються Росією проти Польщі», – наголошує Жарин.

За його словами, йдеться про розвідку, військові провокації, агресивну дипломатію та фінансово-енергетичні заходи. «Окремою проблемою є гакерські атаки, пов’язані з дезінформацією, в яких Росія також лідирує. Кремль використовує різні агресивні методи для зміцнення своїх інтересів у нашому регіоні та підтримки такого розвитку подій у міжнародній політиці, який дозволить Росії зберегти своє енергетичне та політичне панування, а також військове панування в Центральній та Східній Європі. Польща є найважливішою країною у Східній Європі, і що ще важливіше, це найбільша країна на східному фланзі НАТО. Російський підхід до Польщі та ширше до НАТО робить дезінформацію Росії найбільшим викликом і навіть загрозою для нас. Тим паче, що Росія має можливість відтворювати дезінформаційний вміст в інших мовних сферах», – каже Станіслав Жарин.

За словами речника міністра-координатора спецслужб, Москва типово для себе використовує певні напрямки та теми. Він каже про військову присутність союзників у Польщі як одну зі сфер, в яких Росія веде активну діяльність.

«Йдеться, наприклад, про посилення напруженості між поляками та американцями, які дислокуються в нашій країні, щоб показати, що американські сили є загрозою для поляків. Росія дуже хоче позбутися американців у Польщі. Москва активно проводить пропагандистські заходи, пов’язані з енергетичним комплексом Польщі, протидіючи усім спробам зробити нашу країну незалежною від поставок з Російської Федерації. Ось чому ми бачимо напади на Baltic Pipe або спроби змусити Варшаву схвалити Nord Stream 2. Кремль також проводить постійні заходи щодо розпалювання суперечок між Польщею та нашими сусідами, або зводить наклепи на Польщу на міжнародній арені, щоб Варшава не мала впливу на політику ЄС та НАТО щодо Росії», – каже він.

Жарин нагадує теж, що останній рік Росія активна у проведенні інформаційної діяльності, пов’язаної з пандемією коронавірусу. «Для дій Кремля це ідеальна ситуація для розпалювання конфліктів, поширення інформаційного хаосу та посилення емоцій політичної суперечки. Росія також використовувала COVID-19, щоб спробувати вирватися з міжнародної ізоляції – Росія закликала зняти санкції, щоб світ міг співпрацювати в пандемічний період», – каже він.

Жарин теж зауважує, російська пропаганда була дуже активною в розповсюдженні інсинуацій щодо технології 5G. Він нагадує про абсурдні теорії про те, що 5G спрямований на поширення коронавірусу.

Related Posts