Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

У Молдові вважають, що «мінування» й «незалежність Придністров’я» можуть бути прелюдією до вторгнення РФ

Заступник прем’єр-міністра Молдови Олег Серебрян вважає, що хвиля фейкових повідомлень про мінування важливих об’єктів у країні, як і заяви представників «Придністров’я» про бажання возз’єднатися з Росією можуть бути прелюдією до військової операції РФ, як повідомляє BlackSeaNews.

Видання нагадало, що 22 липня так званий міністр закордонних справ “Придністров’я” Віталій Ігнатьєв заявив про наміри входження невизнаної республіки до складу Росії, що збіглося з початком хвиль повідомлень про нібито мінування.

“Це явна провокація – ідея, що вони (“Придністров’я”) повинні бути незалежними, давня, але те, що вони мають приєднатися до Росії, було неочікуваним. Це вони вперше таке сказали. Війна в Україні означає, що ми непокоїмось, що йдеться не просто про заяву, а про свого роду прелюдію до операції в Молдові”, – сказав заступник глави уряду Молдови.

Він додав, що Молдова “зробимо все, щоб уникнути військової конфронтації, але це не на 100% залежить від Кишенева”.

“Ми були здивовані, деякі місцеві політики в останні кілька тижнів були напружені, ми стурбовані, що є певна синергія між “мінуваннями”, новою риторикою з Гагаузії, новою, більш агресивною риторикою з Тирасполя – ми вважаємо, що між ними є зв’язок”, – додав Серебрян.

Коментуючи заяви українських посадовців про можливу допомогу у звільненні “Придністров’я”, представник уряду Молдови підкреслив, що офіційних пропозицій не надходило, а якщо таке станеться – їх відхилятимуть.

“Молдова – нейтральна країна, тож на її території не повинно бути іноземних військових. У пріоритеті – виведення російських сил”, – зазначив він.

Зазначимо, що міністр оборони Молдови Анатолій Носатий стверджує, ґрунтуючись на інформації з різних каналів, що до планів Росії не входить вторгнення до Молдови.

Як повідомлялося, Молдова звернеться за допомогою до Румунії, якщо конфлікт в Україні пошириться на її територію, а відносини з Російською Федерацією погіршаться.

Related Posts