Балтія Інші Молдова/Румунія НАТО Новини Міжмор'я Польща Співробітництво

У Брюсселі відбудеться засідання Бухарестської дев’ятки

Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Литва, Латвія, Естонія, Болгарія та Румунія в осідку НАТО додатково обговорять військову підтримку України

У Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО, у п’ятницю відбудеться засідання Бухарестської дев’ятки щодо ситуації в Україні. У конференції візьмуть участь міністри оборони дев’яти країн – Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, Литви, Латвії та Естонії, а також Болгарії та Румунії. Також був запрошений міністр оборони США Ллойд Остін, передає “Польське радіо”.

Це продовження обговорень останніх двох днів, але в дещо меншому складі, оскільки в середу та четвер міністри оборони цих країн брали участь у конференції НАТО й обговорювали, серед іншого, додаткове озброєння для України. «Ми будемо допомагати Україні доти, доки це буде потрібно», – запевнив голова Пентагону Ллойд Остін. Україна отримає більше систем ППО, а також обладнання для протидії російським та іранським безпілотникам.

Ядерні загрози з боку Росії – цю тему останніми днями також обговорюють у штабі НАТО. «Країни Північноатлантичного альянсу відповідають на загрози Москви у спосіб, який має велику вагу, тобто демонструючи готовність стримувати агресора», – заявив віце-прем’єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак. Наступного тижня відбудуться навчання НАТО з ядерного стримування.

Бухарестська дев’ятка, Б9, Б-9 — міжнародна ініціатива дев’яти країн-членів НАТО Центральної та Східної Європи (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина та Чехія), метою якої є поглиблення військової співпраці між країнами східного флангу Північноатлантичного альянсу, а також обговорення ключових питань політики безпеки.

Related Posts