Аналітика Молдова/Румунія

Перезавантаження Уряду Молдови в понеділок ймовірно призведе до позитивних для України змін: подробиці

У Молдові на тлі спроб розхитати ззовні ситуацію, очікується перезавантаження уряду, який зараз очолює Наталія Гаврилиця. За інформацією ЗМІ, його буде здійснено в найближчий понеділок, 14 листопада. Журналісти пишуть, що новим прем’єром має стати Дорін Речан – раніше він перебував на посаді керівника міністерства внутрішніх справ в уряді Юрія Лянке, а зараз є радником президента з питань національної оборони та безпеки.

Про це повідомляють аналітики проекту InfoLight.UA.

Пригадаймо, що Молдова фактично першою стикнулася з російським пострадянським імперіалізмом та має на своїй території ворожий та частково кримінальний анклав. Водночас цей анклав є загрозою для України, а аеродром в Тирасполі росія готувала до приймання важких транспортних літаків не заради любові до молдавського вина.

Молдова, як і Україна, стала кандидатом в ЄС. Та має прозахідний уряд Маї Санду, що веде безкомпромісну війну з нашим спільним ворогом. Бо саме росія є окупантом для наших країн.

Зараз в Молдові реалізується сценарій, який росія невдало спробувала здійснити в Україні: через масові заворушення повалити невигідну для кремля владу. І якщо в нас у 2021 році головним локомотивом були так звані «антивакцинатори», бо тоді тема антиковідних обмежень була досить гострою, то в Кишиневі — розхитують країну через економічну ситуацію.

Лідер Молдови Мая Санду та її команда здійснюють активні заходи щодо захисту власної державності, відбулися гучні арешти та відкриття кримінальних справ проти найбільш одіозних представників проросійських сил. Проте цього ще недостатньо.

Тому в понеділок в країні мають змінити Уряд і його має очолити саме Дорін Речан, майже невідомий в Україні політик. Який, проте, є одним з найкращих для нас варіантів. Бо має чітку проєвропейську та проукраїнську позицію і достатньо рішучий, щоб здійснювати рух в антиросійському напрямку.

Зараз його атакує москва. Майже щодня в молдавській пресі з’являються якісь вкиди, з останнього — змонтоване листування з нібито зламаного акаунту в Телеграм, який виклали на анонімному сайті.

Вже лунають висмоктані з російського пальця звинувачення у наркоманії та наркоторгівлі одночасно, залучений весь набір типових, «скрєпних», закидів. Лишилося ще почути про нетрадиційну орієнтацію.

Опоненти ж — класичні корупціонери, один з яких взагалі переховується в Ізраїлі. Саме вони десятиліттями причетні до розкрадання країни і як наслідок — важкої економічної ситуації в державі. Тим більше, що значною мірою це також і наслідок російського газового тиску.

Варто прогнозувати, що Дорін Речан посилить силовий блок і що країна поступово буде відмовлятися від нейтрального статусу, який виявився неефективним.

Related Posts