Балтія Міжмор'я НАТО Польща Про Україну

У Вільнюсі розмовляли про безпеку країн Балтії, Польщі та України

Важливим питанням, яке порушено 14 листопада, є наступний саміт НАТО, що відбудеться у Вільнюсі в липні 2023 року, передає Польське радіо.

Питання безпеки в регіоні та війна в Україні були темами переговорів у Вільнюсі президентських радників, відповідальних за закордонні справи, та очільників органів національної безпеки країн Балтії, Польщі та України. Також обговорено теми, які стосуються саміту НАТО, що відбудеться наступного року.

Як повідомив голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра, участь української сторони в цих переговорах мала на меті передати найновішу інформацію про те, що відбувається в Херсоні та околицях міста.

Очільник Бюро міжнародної політики Канцелярії Президента Республіки Польща Якуб Кумох звернув увагу, що під час зустрічі також обговорено потребу переконувати західних партнерів «не проявляти втоми від війни».

«Ідею, що хтось думає, що з Росією можна домовитися на півдорозі і здобути якісь поступки, гарно підсумував один із представників країн Балтії: 2014 року таке ж мислення призвело до агресії у 2022 році», — зазначив Якуб Кумох. Президентський міністр додав, що Росія, навчена нинішньою поразкою, до наступної війни підготується набагато краще.

Важливим питанням, яке порушено під час розмов, є наступний саміт НАТО, який відбудеться в липні 2023 року у Вільнюсі. Яцек Сєвєра повідомив, що в литовській столиці обговорювали розміщення союзницьких військ на території Польщі і країн Балтії, а також питання командних структур. Наголошено на потребі подальшого посилення східного флангу Альянсу, необхідності підтримувати Україну і на тому, щоб участь Швеції та Фінляндії у саміті НАТО було повноцінною.

Також узгоджено координацію дій та співпрацю в справах закордонної політики, національної безпеки та оборони.

Related Posts